• четвъртък , 22 февруари 2018

Жозефин: баланс между семейство, кариера и личен стил

Жозефин

Интервю на Божана Михайлова с Гергана Тачева, автор на екобижута, публикувано в Априлския брой на списание “Органично”

Тази зима бях на снежна сватба. И в снега могат да се сътворят приказки, а когато се появи булката – видях в косите й нещо, което истински ме впечатли! Тя не беше тривиална принцеса, не приличаше на египетска богиня, тя беше момичето, което всички познавахме, но излязло от своята приказка! Попитах за автора на творението и днес я представям пред вас в интервю, дадено специално за „Органично“.

Модата е неизбежна част от ежедневието на всяка една жена. Независимо как живеем, от какво се вълнуваме, всички искаме да сме красиви, актуални, забележими, а колкото до специалните моменти… те могат да са вълшебни. Представяме ви една дама – Гергана Тачева, която се грижи именно за миговете, в които се чувстваме вдъхновени и специални, защото нещо е изработено специално и единствено за нас. Използва различни безвредни материали, прави бижутата сама и влага енергия и позитивизъм във всичко.

Здравей, Гери! Ти си прекрасна млада дама, чиято усмивка се разнася из целия Капан в Пловдив! Поразпитах за теб, много хора те познават и всички казват, че излъчваш само позитивизъм! Каква е рецептата?

Рецепта специална няма – щастлива съм.
За мен животът минава през много различни етапи и във всеки един от тях мога да открия щастието. Приемам нещата около мен като предизвикателство и се изправям пред тях с усмивка.

Правиш бижута. Всичко на ръка, от различни материали, интересното при теб е, че нещата ти са много луксозни. Разкажи ни за работата си. Какви материали използваш? Какво те вдъхновява?

Модата при бижутата диктува материалите. Има сезони, когато изработвам аксесоари само от бели метали, друг път работя с кристали, с естествени камъни. Напоследък преоткривам позабравеното съвършенство на антиквариатите и прекрасните малки елементи, които могат да се открият там.

Вдъхновение намирам навсякъде, но най-голямото идва от клиентките ми. Те носят свой собствен заряд и съумяват да ме накарат да правя неща, които да им отиват. Аксесоари, които да подчертават индивидуалността им.

Бижута ти имат и интересно име. Много хора познават само него и не знаят кой стои зад това. Защо Жозефин?

Защото Жозефин е женствена, силна и мистична. Тя е като кодово име за жената, която търси съвършения баланс между семейство, кариера и личен стил. С една дума – една съвременна жена.

Откога се занимаваш с това? Как се превърна в твоя професия?

Повече от четири години създавам бижута и аксесоари.

Не мисля, че е професия – по скоро е призвание. При мен направата на бижу не е точно работа от 9 до 17ч. Случвало се е да стана през нощта и да започна да работя. Случвало се е и изобщо да не лягам.

Как от нещо елементарно може да се създаде бижу, за което все едно сме дали купища пари?

С въображение!

Имаш серия за млади дами? Разкажи ни за нея.

Серията се казва „Мини Мис“ и е предназначена за малките принцеси между 6 и 16 г.

Това са бижута и аксесоари за коса в нежни пастелни тонове и много мини-мини размери. Те са като реплика на бижутата на мама и също имат кристали и естествени камъни. Идеята е да могат малките дами да са „в комплект с мама“.

В последно време започнах да правя и диадеми и гривни за ръка за още по-малките дами между 2 и 5 г. – по поръчка на моя скъпа клиентка.

Какъв е начинът, по който трябва да се носят твоите бижута?

Няма специален начин – има само специални моменти.
Едно масивно колие – може да изглежда перфектно както с дънки и бяла тениска, така и с малка черна рокля.
Най-важното е бижуто да се носи с удоволствие.

Знам, че участваш в подготвянето и на тържества, сватби, кръщенета и т. н. Какво е основното, което те води в работата ти?

Красотата ме води. Идеята да се създаде синхрон от най-малките детайли – до цялостната визия на едно събитие.
Ателието, в което работя съумява да претвори желанията на хората и да ги превърне в реалност. Изцяло завършено тържество, изпипано до последния детайл в точния цвят, материя, размер…доказва, че няма невъзможни неща, че красотата е постижима.

След това идва и благодарността на клиентите. А това са моменти – които не могат да се купят с пари.

Какво мислиш за еко празненствата, за рождените дни на открито, въобще за това да се използва повече природата – и като украса, и като част от важните мигове?

Мисля, че са прекрасни и приказни! На открито могат да се създаде истинска атмосфера – като тази по филмите. Съвършенството на природата не трябва да се подценява никога! Единственият недостатък са капризите на времето.

Но ако изберем моменти през късна пролет или ранна есен – се получават съвършени тържества.

Какво мисли сина ти за твоята работа? Той е в детската градина, как обяснява на хората какво работи мама?

Той обожава нещата, които се изработват в Ателието. Много са му интересни материалите, картичките и опаковките на подаръците.

Преди всичко обаче знае, че мама прави бижута. Неотдавна даже направи една обеца сам. После се опита да направи другата и предложи да е в друг цвят. Кой знае – може би ще е някаква нова мода.:)

Благодаря ти, Гери! Пожелавам много успехи и занапред на Жозефин!

И аз ви благодаря, а на читателите на „Органично“ желая да са здрави и винаги последователни в идеите си!

Сподели :

Прочети още