• понеделник , 22 януари 2018

Вредните бои за коси и безопасните алтернативи

В едно общество, обсебено от красотата и младостта, е лесно да попаднете в капана на боите за коси. Но използването на стандартни продукти е опасно, защото много от химическите съединения в тях се свързват с повишен риск от ракови заболявания. Дори и така наречените „натурални” бои не винаги са напълно безопасни.

бои за коса

Какво да направим тогава?

С малко въображение и познания, можете сами да си направите боя за коса, която да ви даде същите блестящи и наситени цветове, но без недостатъците на изкуствените оцветители.

Пазете се от „младостта”, която ви продават с боите за коса

В стремежа си да изглеждат по-млади много жени и мъже посягат към стандартните бои за коси и така повишават риска да се разболеят от рак. Смес от отрови, които могат да доведат до рак на гърдата, на яйчниците и на простата, а също така и до левкимия, опасностите, свързани с изкуствените бои значително надвишават временните козметични ползи. Според NYRNaturalNews, през годините са проведени изследвания, според които:

87 от 100 пациента, заболели от рак са използвали боя за коса продължително време. При жени, които боядисват цялата си коса, вместо само да замаскират сивите коси, рискът от рак на гърдата се покачва три пъти. Рискът от рак на яйчниците се повишава със 70% при жени, които боядисват косата си веднъж до четири пъти на година.

Не е изненада, че случаите на подобни сериозни заболявания нарастват, като се има предвид, че повечето бои за коси съдържат следните токсични химикали: пропилен гликол, полиетилен гликол, изопропил алкохол, фенилендиамин, орто-фенилендиамин, пара-толуендиамин, пара-аминофенол и орто-аминофенол, докато „натуралните” бои за коса могат да съдържат пара-фенилендиамин, както и тежки метали.

Накратко, в името на доброто ви здраве, е по-добре да потърсите по-безопасни и нетоксични алтернативи.

Направете си сами естествени бои

Ако желаете да се отървете от стандартните бои, без това да е за сметка на красивия цвят на косата ви, има няколко алтернативи. Използвайки подходящи съставки „ще получите ефект, подобен на този от стандартните бои за коса, но без изкуствените миризми, оцветители и химикали”, споделя Джули Габриел от  TheGreenBeautyGuide.

Брюнетките могат да използват смес от какао на прах, кисело мляко, мед и ябълков оцет, за да подсилят естествения си цвят и да прикрият сивите коси. За блестяща руса коса използвайте чай от лайка, лимон и картофи. Червенокосите могат да опитат с комбинация от моркови, мед, кисело мляко и пресни червени боровинки. Пълните инструкции за приготвяне на боите можете да намерите тук.

Използването на органично разтворимо кафе е друга възможност: то покрива сивите коси и според това изследване намалява и косопада. Просто смесете една чаена лъжичка разтворимо кафе с четвърт чаша вече приготвено силно кафе и една чаша естествен балсам за коса. Нанесете сместта върху косата си и покрийте с найлонова торбичка и кърпа. Оставете да престои 15-30 минути и изплакнете обилно с вода. С времето цветът ще стане по-наситен и повтарянто на тази процедура веднъж седмично ще ви е достатъчно, за да го поддържате.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още