• понеделник , 22 януари 2018

Връзката между градина и градинар

flowerПо света има много градинари, но малко от тях са изключителни. Какво отличава един градинар от толкова много други? На първо място това е връзката между градинаря и неговата градина. Някои обичат да се грижат за градината си, докато за други това е само неприятно задължение.

Нека сме ясни, можеш да бъдеш много добър градинар и като следваш това, което пише в книгите. С повторението научаваш много неща и изобщо не е трудно да станеш добър – но изключителен? За това е нужно нещо повече – нещо повече от добра техника и добри познания.

И тук идва връзката между градинар и градина. Да обичаш градината, да обичаш земята, да обичаш растенията, наистина да обичаш Природата – това води до изграждането на съзнателна връзка с нея. И в тази връзка, градината е мястото на твоята среща с Природата. Но има и още нещо…

Природата е вечна. Растенията не мислят за нас или за мястото си в света; те просто растат и живеят в настоящия момент. За съжаление ние рядко осъзнаваме, че живеем в настоящия момент. Обикновено живеем несъзнателно, докато природата живее съзнателно. Не можеш да обичаш природата подсъзнателно. Всъщност не можеш да обичаш нищо подсъзнателно. Любовта, истинската любов изисква пълно осъзнаване. Можеш да бъдеш градинар, който възприема градината си като убежище, място, където да избяга от стреса на деня или проблемите в семейството. Но това не те прави изключителен градинар. Можеш да бъдеш градинар, който иска да има най-красивите цветя в квартала или града, но дори и да го постигнеш, това не те прави изключителен, а просто много добър. Не можеш да бъде изключителен градинар и ако използваш градината като място, където да изкарваш тревогите и амбициите си. Когато влезеш в градината гневен, изпълнен с притеснения и мисли за проблеми, предаваш тази негативна енергия и на градината си.

Изключителният градинар е напълно отдаден на градината си, когато е в нея. Защо това е толкова важно? Градината, както и всеки човек има свое енергийно поле, ако можехме да го видим, то щеше да излъчва светлина. Когато бях тийнейджър и живеех в Англия, срещнах една жена на около 90 години. Та ми показа градината си. Беше мъничка градина сред редица от къщи. Всяка градина беше отделена от останалите с висока тухлена стена. Слънчевата светлина едва проникваше в нейната градина, но през по-голяма част от годината, тя бе пълна с цъфтящи цветя. Бях запален по градинарството и знаех, че в градината не достига достатъчно светлина, за да накара всички тези растения да цъфтят. Но когато гледах тази жена и любовта, която изпитваше към градината си, осъзнах, че тя е слънцето, от което се нуждаят цветята й. Научих, че когато обичаш градината си и растенията в нея, така както тази жена, не се нуждаеш от дебели книги, които да ти казват как да се грижиш за цветята. Тя беше първият изключителен градинар, когото срещнах и никога не я забравих, както и нещата, на които ме научи.

Един от уроците, които съзнателно научих от Природата, е да бъдеш, докато правиш. Постоянно сме заети, все правим нещо, но докато го правим, мислим за други неща и не сме съсредоточени върху това, което вършим. Докато плевиш градината си, мисли съзнателно за това, което правиш и с времето това ще изгради по-силна и съзнателна връзка между теб и природата. Природата ни говори, но никой не я слуша. Мислим, че да чуваме, означава да слушаме, но не е така. Съзнателното градинарство означава, че се учиш да бъдеш съзнателен и твоят учител е Природата. Градината е мястото, където се срещате. Природата ти предлага едни уникални взаимоотношения и те отнася от ежедневието към света на чудесата. И всичко това само чрез изграждането на една по-дълбока връзка между градина и градинар.

Някои хора говорят за духа на природата, който се проявява като по-високо ниво на енергията в градините на хора, които наистина обичат растенията. Техните градини могат да бъдат големи и красиви или малки и с привидно разхвърляни растения, но на енергийно ниво те притежават онова, което ги прави изключителни. Дори и градината да е малка, връзката на градинаря с нея може да е огромна. Когато следваш интуицията си като градинар, когато засаждаш растенията там, където те желаят да пораснат, ще можеш да развиеш пълния потенциал на взаимоотношенията между човек и природа. Ще осъзнаеш и множеството паралели, които могат да се направят между градината и живота като цяло.

Подрязването на трънливите рози е същото като преодоляването на лошите ни настроения и гледни точки, пречещи на растежа ни. Ако съзнателно се занимаваме с плевенето на градината, по същия начин съзнателно можем да се отървем и от плевелите на старите навици и да разгърнем пълния си потенциал. И всичко това започва от взаимоотношенията между градина и градинар!

Източник:http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още