• сряда , 21 март 2018

Водни кули

warka

Гигантски кош, който чрез кондензация осигурява питейна вода.

По света 768 милиона души нямат достъп до чиста вода, а всеки ден 1400 дечица на възраст по-малка от 5 години, умират от болести свързани с недостига на вода. Дизайнерът Артуро Витори смята, че решението на тази катастрофа не е в съвременните технологии, а в скулптури, които наподобяват гигантски вази.

Неговите впечатляващи водни кули се извисяват на височина около 9 м. и могат да съберат над 115 л. питейна вода на ден, получена от водното изпаряване. Така наречените WarkaWater кули, са съставени от две секции: дървен скелет построен от свързаните стъбла на бамбук; вътрешна пластмасова мрежа, напомняща торбите с които пренасят портокали. Найлоновите и полипропиленовите влакна играят ролята на кондензатор. По този начин, капките от росата се спускат по мрежата, в съд на дъното на кулата.

Витори решава да обърне внимание на този проблем, след като посещава североизточна Етиопия и вижда ситуацията в отдалечените селца от първо лице. „Там хората живеят в прекрасна натурална среда, но често нямат течаща вода, ток, тоалетна или душ“. За да оцелеят, жените и децата вървят с километри до водоеми, изпълнени с червеи и човешки отпадъци. Те събират водата в употребявани пластмасови съдове или изсушени кратуни, след което пренасят тежкият товар по несигурните пътеки. Този процес отнема часове и застрашава децата, които не само че се излагат на опасни болести, но и нямат възможност да ходят на училище. По този начин цикълът на бедност и необразованост се повтаря отново и отново.

Сблъсъкът с тази ужасяваща реалност мотивира Витори да действа. „WarkaWater е проектирана за да осигурява чиста вода, както и дългосрочна екологична, финансова и социална устойчивост“, казва той. Веднъж след като местните жители имат необходимото ноу-хау, те ще бъдат в състояние да учат другите села и общности как се изграждат WarkaWater кули. Всяка кула струва приблизително 550$ и може да се построи за по-малко от седмица от екип от четири души и налични местни материали.

По-очевидно решение за недостига на вода е да се изкопаят кладенци, но пробиване на 400 м. дълбочина в скалистита плата на Етиопия е скъпо начинание. Дори и кладенеца да е изкопан, поддържането на надеждна електрическа система за помпите прави решението малко вероятно.

Вместо да гледа към западните технологии, Витори е вдъхновен от дървото Warka (Ficus vasta) – Гигантска дива смокиня, която е местно растение за Етиопия и се използва като сборно място за хората. „Правейки хората независими в такива селски условия, това дърво е синоним на устойчив проект и гарантира продължителност“, казва Витори. Използвайки натурални материали кулата може по-лесно да се интегрира към околния ландшафт както визуално, така и в контекста на местните традиции.

Дизайнът е в процес на изработване от две години и въпреки че финалният продукт се прави ръчно, Витори е използвал същите параметрични моделни умения, които се използват в производството на самолетен интериор и коли на слънчеви батерии, за да създаде решение което е безопасно и впечатляващо. Почти 50 килограмовата структура е около 8 метра широка в най-широката си част и намалява до сантиметри в най-тясната. Витори и неговият екип са пробвали дизайна на различни места и са разработили различни подобряващи елементи, които увеличават стабилността на рамката, като същевременно правят вътрешната мрежа лесна за почистване от местните.

Витори се надява до 2015г. в Етиопия да има две издигнати Warka кули и търси спонсори, които да подпомогнат в страната да се разпространят тези вдъхновени от дърветата структури.

Източник и снимка: www.wired.com

Преводач: Христо Вълчев

Сподели :

Прочети още