• понеделник , 22 януари 2018

"Вкусната градинка": безплатна детска книжка с уроци

вкусната градинка

“Една ВКУСНА ГРАДИНКА, създадена и отглеждана от малки деца, рядко прилича на типичната зеленчукова градина. Тя може да е на малки парчета земя с много растения, струпани в тях. Семената често покълват по пътечките, където са били разсипани и често това са най-добрите растения в градинката. Листата стават одеала за кукли, цветята стават чайници за миниатюрни чаени партита сред храстите. Вкусната градинка е място за малките деца да играят, да мечтаят, да садят, да прибират реколта и да се наслаждават на прясна продукция … и да започнат да познават естествения свят.” Така започва оригиналната книжка “Вкусните градинки – уроци от природата за всички” на Фондация “Заедно”, която беше публикувана он-лайн тези дни.

Забавното детско ръководство от 148 страници за малките биоградинари се разпространява безплатно и е достъпна за всяко дете. Тo обхваща идеи, насоки и истинско богатство от снимков материал, заснет през 2-те години работа на фондацията в десетки детски градини в София и надгражда първото им ръководство, издадено през 2011год. Книжката се разпространява свободно и през сайта на Органично.

Уникалното в това издание е специалният акцент върху провеждането на съвместни занимания с деца и родители, спазването на етичните принципи на Пермакултурата и Био-динамичното земеделие и не на последно място насърчаването на солидарността сред приятелите, родителите и други доброволци.

Наръчникът е разделен на четири основни части:
- Визия и философия на вкусната образователна градинка
- Проект за вкусна градинка – планиране и основни елементи
- Календар на дейностите във вкусната градинка – стъпка по стъпка, сезон след сезон
- Учене чрез преживяване – идеи за уроци и занимания с децата във вкусната градинка.

Сподели :

Прочети още