• четвъртък , 22 февруари 2018

Victoria's Secret: от "паднал ангел" до лидер в безопасното производство?

Victoria's secretLimited Brands – собственик на прословутите марки бельо Victoria’s Secret и La Senza – се поддаде на обществения натиск и се ангажира да елиминира всички опасни химикали от продуктите си 2020 г. С това събитие стават общо три марки за три седмици през 2013 г., които правят подобни промени в политиката си – заедно с японския гигант Uniqlo и италианския Benetton. Limited Brands стана четиринадесетия международен производител, които се ангажира да направи продуктите си безопасни, след началото на кампанията “Детокс” през юли 2011 г.

Разкрити

През изминалите седмици активистите призоваваха Victoria’s Secret да облича своите клиенти и „посланици” с дрехи, които те с гордост да носят, добавяйки гласа си към хилядите, които вече се присъединиха съм кампанията „Детокс” онлайн.

Разследване на Грийнпийс, публикувано миналата година, разкри наличието на фталати в бельото на Victoria’s Secret в нива, при които продуктът би бил забранен в ЕС.

Днешният ангажимент на Limited Barnds е първа важна стъпка към решаването на този проблем и включва дълъг процес на пълна елиминация на фталати и перфлуорни химикали (влиящи на хормоналния баланс) дълго преди крайния срок през 2020 г

Пред 2013 г. ще бъдат публикувани данни за замърсяването за 80 % от веригите за доставки на компанията, като по-този начин ще се стимулира революцията за повече прозрачност в сектора, благодарението на „Детокс” кампанията. Хората, живеещи в близост до производствените фабрики, ще бъдат информирани за това какво се изхвърля в местните водни басейни.

Край на токсичното пристрастяване

Благодарение на силната подкрепа на разтревожените потребители, активисти и хора от модния бранш, изглежда, че 2013 г. най-накрая ще е годината, в която текстилната индустрия ще започне края на своето токсично пристрастяване.

За марки като Victoria’s Secret следващата голяма стъпка ще е да обърнат думите си в действия, които да са така целенасочени и дръзки, както модните им спектакли.

За марки, които до сега заравят глава в пясъка – като Calvin Klein, GAP и G Star Raw – те ще трябва да променят играта си или рискуват да загубят от по-находчиви конкуренти на пазара.

Бъдете активни сега!

Моля, помогнете да разпространим видеото „Детокс мода” и помогнете да опазим ценните си водни ресурси от индустриално замърсяване.

Модата не бива да ни коства планетата. Присъеденете се към акциите за мода, свободна от отровни химикали.

Източник и снимки: www.greenpeace.org

Преводач: Цветомира Йоцова

Сподели :

Прочети още