• вторник , 23 януари 2018

Веганство е синоним на любов

прасенце

Нужна е не сантиментална, а действена любов. Както е казала Майка Тереза: “Любовта не е чувство, а действие.” Навярно обичате хората, животните, природата, загрижени сте за околната среда. Знайте: за любовта не се приказва, тя се доказва. Сега на мода са протестите. Много е лесно да участвате в протести, всеки може да излезе да вика и така да се разтовари, да излее недоволството си. Нека с действията си да покажем не против, а ЗА какво сме, какво подкрепяме не само на думи, а и на дела.

Ако цените естетиката, красотата, сигурно домът ви е чист и подреден. А как ви въздейства мръсотията, която виждате навън всеки ден? Мръсните улици, градинките, в които биха могли да играят деца? Вместо да се възмущавате, по-добре не замърсявайте! И чистете! Изхвърляйте отпадъците разделно! Правете всичко по силите си. Но не забравяйте, че всички тези мерки са половинчати. Защото отглеждането на животни за всякакви цели най-много замърсява почвата, въздуха, водите.

Как да се противопоставите на обезлесяването? Много добре е да садите дървета. Но знайте, че главна причина за обезлесяването е животновъдството – дъждовни гори с големината на футболно игрище се унищожават всяка секунда за освобождаване на земя за пасища за добитъка.

Безспорно, разумното потребление е от голяма помощ за планетата. Но имайте предвид, че отново животновъдната индустрия изчерпва в най-голяма степен ресурсите на планетата. Сравнено с веганското хранене, храненето с месо изразходва до 17 пъти повече земя, 14 пъти повече вода и 10 пъти повече енергия.

Как да нахраним гладуващите хора по света? Ние произвеждаме достатъчно зърнени култури, за да храним цялото човешко население, и то изобилно. Но огромна част от това зърно, което е чудесна, пълноценна храна за хората, се дава за храна на добитъка, докато 1 милиард хора по света гладуват.

Какво да сторим против глобалното затопляне? Не всички можем да си позволим да караме хибридни коли. Но можем да променим хранителните си навици – отново към веганство. Скорошни изследвания сочат, че животновъдната индустрия произвежда над 50% от общите емисии парникови газове. Животновъдството е основният причинен от хората източник на метан, а метанът не само има 72 пъти по-голяма затопляща способност от въглеродния диоксид, той е газ с кратък живот. Това означава, че той ще напусне атмосферата много по-бързо от СО2, само за десетилетие в сравнение с хиляди години за СО2. Следователно ако спрем да произвеждаме метан, атмосферата ще се охлади по-бързо, отколкото ако спрем да произвеждаме СО2.

Като минем на органично веганско хранене, ние опазваме 70% от водата чиста, спасяваме до 70% от амазонските дъждовни гори от изсичане за паша на добитъка. И се освобождават до 3.5 милиона хектара земя годишно. Освобождават се до 760 милиона тона зърно всяка година – половината от запасите на зърно в света. Употребяват се 2/3 по-малко изкопаеми горива от използваните за производство на месо, намалява се замърсяването с необработени животински отпадъци, въздухът се поддържа чист, спестяват се 4.5 тона емисии на американско домакинство годишно. И се спира 80% от глобалното затопляне.

Питали ли сте се как да се противопоставите на насилието в света? А как да подкрепите мира? Ако сте ЗА мир, то само за мир между хората ли сте, или между всички земни обитатели? Ние сме в постоянна война с животните, война, в която те са единствените невинни жертви. Всяка година 55 милиарда сухоземни и милиарди морски животни се убиват за човешка консумация. Оцелелите са подложени на безмилостна експлоатация и са жертва на неописуеми страдания.

Желаете ли да живеете в един справедлив свят на истинско равенство, без страдание, без експлоатация? Ето какво казва по този въпрос американският музикант Моби (Richard Melville Hall, 1965):

“Ако вие прегледате учебник по западна история, ще видите, че ние бавно даряваме основни права на всички. Преди много време само кралете имали права. Впоследствие правата били разширени към заможните бели мъже. След това – към всички мъже. След това – жени, после – деца. След това – на умствено изостаналите. Сега ние се мъчим да разширим основните права и към хомосексуалисти и животни. И най-накрая трябва да приемем, че всички чувстващи същества заслужават основни права. Аз определям като основни права следното: възможността да притежаваш живот, без да има някой, който нежелано да оказва насилие над тебе. Или както създателите на конституцията посочват: възможността да имаш “живот, свобода, постигане на щастие”. Но чрез какъв критерий може да оправдаете отричането на основни права за някое живо същество? Разберете, че какъвто и критерий да използвате, някой би могъл да отрече вашите права, ако се противопостави на вашия вид, сексуално предпочитание, цвят, религия, идеология и т. н.”

Истинският веган е мотивиран от любовта. Любов към себе си и към своето тяло; любов към животните, природата и всичко, което ни заобикаля. Веганство е синоним на любов; то е любов в действие.

Снимка: Chris Murray – www.emailvariety.com

Автор: Радостина Колева

Сподели :

Прочети още

  • Мая

    Гордея се, че съм веган.