• сряда , 21 март 2018

Валди Събев: Считам се повече за вдъхновител, отколкото за творец

Валди Събев

Творец, композитор, бъдещ млад татко, широко скроена душа – това е Валди Събев. Той е от тези хора, които преливат от енергия и от желание за раздаване на любов. Веднага щом се докоснеш до негово произведение, няма как то да не намери място в сърцето ти. Красота и свобода – това излъчва музиката му и за мен е чест да ви представя човека, вдъхновил изключително много хора, между които и световноизвестни филмови продуценти.

Здравей, Валди! Много ти благодаря, че се съгласи да погостуваш на нашата медия и то точно навръх святия празник! Какво означава Коледа за теб?
Привет мила Мари и много ти благодаря за поканата за интервю. Коледа за мен е един много топъл и пълен с любов празник. Обожавам да избирам подаръци за семейството и приятелите ми. Това е първата ми Коледа с моята прекрасна съпруга и нашето бъдещо бебче, което прави този празник още по-специален и магически за нас. Беше прекрасен момент, когато си взехме Коледното дръвче и го украсихме заедно. Сега опаковаме и слагаме подаръци под него и му се радваме всеки ден. Коледа носи една уникална атмосфера, която събира приятели и семейства заедно и ни подсеща за истинските ценности в живота, а това са отношенията ни един към друг.

Валди Събев 1

В предварителния ни разговор ти спомена, че познаваш и харесваш „Органично”. Какво полезно си намирал в него за себе си?
Познавам „Органично” от дълго време и за мен беше такава прекрасна изненада, когато ме покани да ви гостувам с това интервю. Редовно чета статиите с много полезни съвети за живота. С милата ми съпруга най-често посещаваме страницата ви за рецепти и Биоградина. Откакто живеем в къщата ни в Панчарево имаме голямо желание да си направим Биоградина и „Органично” ни информира и помага много с това. Прекрасни сте, продължавайте все така напред и сърдечно пожелавам всичко най-добро и много весели празници на целия екип на „Органично”.

Наред с композирането и грижите за твоята съпруга, с която очаквате първата си рожба до няколко месеца, намираш ли време да четеш статии в интернет, да се информираш? Какви теми те влекат най-много?
Аз си подреждам дните така, че винаги имам достатъчно време за всичко. Обичам дисциплината и от малък съм си създал навика да съм много точен и отговорен с времето си. Може да ви прозвучи странно като ви кажа, че аз нямам никакъв интерес към политика или новините, които само отразяват негативните събития по света. Като човек на изкуството аз съм настроен на вълната на красота, мир, любов и щастие. Интересувам се от философия, психология, поезия, художествено изкуство и разбира се музика. Също така от много ранна възраст придобих интерес към фитнес и спорт. Много обичам да се смея и всеки ден гледам комедии и анимационни филмчета. Мир, любов и щастие, това съм аз, това е моята музика и това цари в моето семейство.

Как протича един твой ден? Зная, че се стараеш винаги да посрещнеш слънцето, също така много държиш на ежедневните тренировки във фитнеса. Обичаш ли предварително да планираш какво да се случи през деня или по-скоро нещата следват естествения си ход?
Много обичам живота и поради тази причина нямам търпение да се събудя сутрин рано и да ми започне деня преди слънцето да е изгряло. Винаги започвам с чашка топло черно кафенце и лека закуска, после ежедневната ми фитнес тренировка, която е комбинация от силова и кардио, свежо душче и съм готов за нов и прекрасен ден. Аз съм маниак на тема чистота и ред и обичам да шетам из къщи. Редовно мия прозорците, пода, кухнята и оправям прането. Може би съм така, защото от малък се изнесох от вкъщи и станах самостоятелен. Всеки ден работя по музиката си и прекарвам време с прекрасната ми съпруга. Водим спокоен начин на живот и двамата не сме фенове на купони или адреналин тръпки. Обичаме да се гушнем на диванчето и да гледаме комедии и сериалчета, да излезем на ресторант, разходка на чист въздух, да пазаруваме за дрешки или мебели, да каним гости в нас на вечеря или ние да ходим на гости при близки приятели. Силна и много амбициозна музикална кариера и спокоен и весел семеен живот. Така съм си подредил дните и много ми харесва този лайфстайл.

Парчетата ти винаги са много различни и уникални. Преди да започнеш с някое ново, имаш ли идея в главата си как точно ще звучи то или мелодията се ражда със звука?
Вдъхновението не ме напуска и това е супер готино. Когато седна в студиото ми, си нямам представа или идея какво ще се получи. Започвам да си играя със звуци и ритми и след около 3 часа новото парче е готово. После го слушам и се чудя от къде дойдоха тези красиви мелодии. Много е готино и е супер странно. Обожавам този процес и някак си повече се считам за канал на вдъхновение, отколкото за творец. Това за мен е истинското изкуство, родено спонтанно от високо вдъхновение и голямо въображение. Трябва да е спонтанно. Ако планираш или мислиш какво да твориш, се превръща в продукт и някак си губи това уникално качество и чувство на вдъхновение, което грее силно от всяко истинско произведение на изкуството.

Да се върнем отново на тренировките и на важността човек да е както има един термин на английски „fit”. Понеже сайтът ни доста често засяга темите за храненето с природни продукти, чисти и местни, каква е твоята философия на хранене? Имаш ли конкретни идеи и принципи, по които ще се водиш и при отглеждането на бъдещото ви дете?
Аз много обичам да си хапвам и съм супер фен на вкусотиите. Вярвам в балансираното хранене. Нито прекалено много и нито прекалено малко. Хапвам си и сладко и месо и зеленчуци и плодове и тестени продукти и лакомства, но всичко в баланс. Храненето е едно от най-приятните неща за сетивата ни и строгите диети отнемат това удоволствие. Много обичам Българската традиционна кухня. Такива прекрасни гозби имаме, че направо е грехота човек да се лишава от тях, защото били прекалено калорични или нездравословни. Ако правим фитнес всеки ден, разходки из природата, имаме вътрешен мир и обичаме живота, няма нищо лошо да си хапнем от всичко по малко. Баланс е ключът.

Валди Събев 2

В миналия брой на списание „Органично” дълбоко залегна темата за Матрицата. Тази тема винаги е актуална и затова искам да те попитам – според теб трябва ли да бягаме от нея или напротив – трябва да се борим, за да накараме хората да видят, че има и живот, при това много по-интересен и стойностен отвъд общоприетото и наложеното?
Ако човек намери себе си, следва сърцето си и се занимава с това, което най-много обича, той ще живее прекрасен живот. Ние няма да намерим щастие навън в света, в друг човек или предмет, защото тогава вечно ще ни гони страхът да не загубим този външен източник на щастие. Трябва да се разходим вътре в нас и там ще намерим вечния Рай.

Избрал си България за своя страна и за свое вдъхновение. Какво би ни помогнало да се чувстваме по-добре в собствената си страна?
Тук леко ще си повторя отговора от предишния въпрос. Ние няма да намерим щастие извън себе си. Няма значение в коя държава или град си. Ако негативно настроен човек се намира в Рая, той и там ще намери лошо и ще се оплаква. Промени себе си и света около теб ще се промени. Проблемът не е навън, ами вътре в съзнанието, в начина на мислене и чувстване. Ние виждаме това, което очите ни искат да видят и търсят. В началото е трудно да се осъзнае тази истина, че светът найстина не е материален и отвъд нас, ами е създание на съзнанието и нашия разум. Подсъзнателно ние прожектираме на този екран наречен света нашите чувста и мисли, които после преживяваме като обстоятелства и хора в живота ни. Дъжавата и света са огледало на нашето съзнание.

Благодаря ти за отделеното време! Желая на теб и прекрасното ти семейство сплотени празници и една магична 2013-та година!
Много благодаря мила Мари и аз пожелавам на теб и на целия екип на “Органично” много весели празници, мир, любов и щастие.

Канала на Валди Събев в YouTube

Снимка: Личен архив

Сподели :

Прочети още