• понеделник , 22 януари 2018

В добра форма с натуралните аромати

люляк

Ароматерапията намира успешно приложение при отслабване, контролиране на теглото и поддържане на добра физическа и психическа форма. Разбира се, най-добри резултати могат да се очакват тогава, когато етерични масла се прилагат съвместно със специален хранителен режим и физически упражнения.

Маслото, което безспорно спомага за подобряване на лошото храносмилане, е етеричното масло от мента. Облекчава спазмите, коликите и гаденето. Освен всичко, не бива да се подценява неговото въздействие върху нервната система. Ментата стимулира концентрацията и прогонва умората. Ако искате да подтиснете апетита и да го контролирате, най-добре е да се спрете на маслата от пачули и резене.

За процеса на отслабване играят важна роля маслата, които засилват метаболизма. Маслата от джинджифил, канела, черен пипер действат стимулиращо и загряващо, помагат за решаване на проблеми със запек и газове в стомаха.

По отношение на клетъчния метаболизъм най-подходящи са маслата от розмарин и салвия. Маслото от розмарин е едно от най-популярните етерични масла за борба с целулита. Подобрява нарушеното кръвообращение и спомага детоксикацията. На ментално ниво прогонва лошите мисли и прояснява ума.

Салвията регенерира клетките и подмладява кожата. Много добре се справя със състояния на депресия и помага за контролиране на емоциите.

Важни за процеса на отслабване са етеричните масла с диуретично действие, каквито са хвойна, атласки кедър, кипарис и индрише.

Маслото от хвойна освен, че има силно диуретичен ефект, стимулира кръвообращението и помага за изхвърляне на токсините от тялото.

Маслото от кипарис има също специално място при борбата с целулит. То е съдосвиващо и стяга мускулите с цел предотвратяване появата на стрии по време на процеса на отслабване.

Изключително полезни са цитрусовите масла като грейпфрут, лимон, бергамот, портокал и мандарина. Те неизменно участват в рецептите за отслабване и борба с целулита. Всички цитрусови масла спомагат за повишаване еластичността на кожата. Пречистват кръвта и дренират лимфната система. Цитрусовите масла са много добри антидепресанти. Особено ароматите на портокал и мандарина въздействат силно върху сърдечната чакра и създават усещането за щастие и радост.

Етеричните масла, които спомагат за контролиране на емоциите, са маслата с омайни аромати на иланг-иланг, роза и салвия. Именно те подтискат неконтролируемия апетит. Розата действа пречистващо на целия организъм, а на емоционално ниво прогонва лошото настроение, гнева и страховете. Маслото от иланг-иланг е също мощен антидепресант. Действа отпускащо и разсейва депресията.

Когато изберете да се доверите на етеричните масла, за да влезете във форма и да я поддържате успешно, трябва да знаете няколко основни принципа.
1. Етеричните масла не се прилагат външно неразредени. Трябва предварително да се комбинират с едно или няколко базови масла в определено съотношение.
2. По отношение на вътрешното приложение, препоръчително е да се прави след консултация с ароматерапевт.
3. Най-безопасният начин да използвате етеричните масла е като вдишвате техните аромати, използвайки ги в арома лампа

Примерна рецепта за отслабване и поддържане на еластична кожа в областта на бедрата, ханша и корема: 20 мл. масло от сусам (извлича токсините от тъканите)
10 мл. масло от жожоба (спомага за еластичността на кожата)
20 мл. масло от гроздови семки (мощен антиоксидант)
10 капки етерично масло от розмарин
10 капки етерично масло от портокал
5 капки етерично масло от хвойна

Маслото се нанася всекидневно сутрин и вечер в областта на бедрата, ханша и корема. Най-добре е ако маслото се съчетава с масаж чрез кръгови движения от периферията към центъра.

След нанасяне на блендата, в чиито състав влизат портокалово масло, не бива да се излагате на слънце минимум 6 часа. Това важи за всички комбинации, в които присъства цитрусово масло.

Красотата и външният вид са израз на нашето вътрешно състояние и психика. Ароматерапията оказва силно въздействие както на нашата физика, така и на нашата психика. Именно заради това тя е ефективен и приятен начин за поддържане на добро здраве, красота и баланс.

Снимка: www.stockfreeimages.com

Автор: Валентина Славова

Сподели :

Прочети още