• понеделник , 26 февруари 2018

Upcycling: как да превърнеш отпадъците в нещо полезно

Всичко, кеото изхвърляме има стойност, без значение колко е малко. Дали става въпрос за дреха с протъркани шевове, счупен стол, колело на велосипед или ненужна найлонова торбичка, те все пак са били изработени с определена цел и в тях са вложени материали.

Но ако нещо е счупено, изкривено, разкъсано или раждясало, това превръща ли го в боклук? Какво можеш да правиш с него? Каква е реалната му стойност? Отговорът на това се крие в т.нар. upcyling.

Той прекъсва кръга на консуматорството и навика ни да купуваме неща и да ги изхвърляме. Хората, занимаващи се с upcyling дават на все още използваемите вещи нов живот в опит да ги задържат извън депата за отпадъци малко по-дълго. В най-добрия случай на upcycling нещо, което изглежда безполезно бива трансформирано в нещо, което е толкова различно, че винаги ще бъде ценно.

Проблемът с upcycling е как да превърнеш отпадъците в нещо полезно? Какво е нужно, за да преработиш нещо счупено в нещо красиво? И как да превърнеш изхвърлените остатъци от една култура в нещо толкова ценно, че никога да не попадне в кофата за боклук отново?

upcycling

Стъпка 1: Obatinium

Като начинаещ творец, трудещ се из складовете на Западен Оукланд, ходехме често на експедиции в търсене на магическата съставка, наречена “obtainium.” Obtainium е всичко, до което можеш да се добереш и което ти върши работа. В един момент бяхме пристрастени към търсенето на автомобилни гуми и парчета метал, друг път събирахме дървени палети и рамки на прозорци. Намирахме нашият obtainium по кръстовищата, в изоставени дворове, в центровете за рециклиране, на гаражните разпродажби и в магазините за втора употреба. Никога не знаехме какво ще намерим, но винаги намирахме по нещо прекрасно.

Закарвахме нашата магическа съставка в магазина и я разглеждахме подробно: да, пълен боклук. Мръсен, опасен, тежък боклук. Трудността не беше в това да го намериш и да го прибереш, а да погледнеш на него като на суров материал и да откриеш в какво можеш да го превърнеш. Използвайки едни и същи материали и инструменти двама творци биха създали две коренно различни неща. Истинската магия на obtainium беше в собствените ни ръце.

Стъпка 2: откритие

За да бъде един upcycling успешен, обикновено трябва да „смалиш” предмета. Трябва да забравиш за какво е бил използван преди, да видиш отвъд слоевете мръсотия и боя и да прозреш истинския му потенциал. Ако е пластмаса, можеш да я разтопиш. За метала ще ти трябва шлайф машина. Дървото може да бъде обработено с длето и да промениш формата му.

Технически погледнато това е стъпка назад. За да претвориш нещо в нова форма, трябва да се върнеш до момента, преди то да стане безполезно. Това не означава да изтриеш всички следи от миналия му живот: някои от най-добрите предмети, създадени чрез upcycling, постоянно ни напомнят за какво са служили преди. Но за да придадеш нов живот на стара вещ, трябва да се врънеш малко назад. Може би не можеш да изправиш огънатото велосипедно колело, но преди да се превърне в колело, то е било парче алуминий. Какво можеш да направиш с него?

Чрез откритието разбираш и оценяваш какво имаш пред себе си. Миналият живот на предмета избледнява и той престава да бъде „боклук”.

Стъпка 3: Магия

След като вече знаеш с какво работиш, е време за генериране на идеи. Какво реално можеш да направиш с тези странни парчета материали, които си събрал? Каква скрита красота си открил в тях? И как можеш да ги превърнеш в нещо повече от сбор от отделни части?

Това е особено важен момент. При всички от време на време се получават някои посредствени резултати. Самият аз имам няколко доста посредствени творби, докато съмишлениците ми създаваха шедьовър след шедьовър.

Работейки с едни и същи инструменти и материали един човек може да направи пълен боклук, а друг – нещо изключително. Защо някои предмети, преминали през upcycling все още изглеждат като отпадаци, докато други се превръщат в съкровища?

Не е точно магия; по-скоро умение, инстинкт, опит и творчество. Умението да използваш инструментите, знанията за материалите, да предвиждаш всяка стъпка от процеса, включително крайния резултат.

Стъпка 4: Творчество

Запитайте се: защо велосипедите, дрехите, мебелите, уредите и автомобилите – нещата, които използваме всеки ден – накрая се озовават на сметището?

Най-често изхвърляме неща, защото не са направени качествено. Купили сме ги изгодно, защото са били точно пред очите ни, а цената на етикета не е била за изпускане; скритата цена се крие в това, че рано или късно те ще се счупят и „няма да си струва” да бъдат поправени или пък изобщо няма да е възможно да се ремонтират.

Повечето от нещата, които купуваме, са произведени във фабрика някъде по света в хиляди еднакви бройки. В света на масовото производство почти не притежаваме вещи, които да са уникални. Може да ги смятаме за ценни за известно време, но в крайна сметка, ако нещо може да бъде сменено с почти същия предмет, защо да не го смениш?

Истинска ирония е, че майсторството и качеството често се жертват в името на удобството и разходите. По-евтините неща, които купуваме, обикновено с времето напълно губят стойността си и трябва да бъдат заменени, докато нещо качествено и уникално се превръща в ценна вещ, която пазим цял живот и дори предаваме на следващите поколения. През живота си можеш да си купиш една разкошна, ръчно изработена масичка за кафе или да си купиш пет най-обикновени на половин цена: на накрая кое ще ти струва повече? Кое ще струва на планетата повече?

Междувременно добрите майстори могат да вдъхнят нов живот на „безполезните” вещи и да възстановят или дори да повишат тяхната стойност.

Умелият занаятчия в крайна сметка почти не намира разлика между работата с нови или вече използвани материали. Усилията, които са нужни са сравними, необходимият опит и умения са същите, творчеството е подобно. И крайният продукт е равностое: висококачествен, уникален, интересен, полезен. Какво значение има, че всичко е започнали от парче боклук? Нали вече не е такова.

Едно от нещата, които мотивират хората, занимаващи се с upcycling и други занаяти, е предизвикателството да рпавиш нещата все по-добре. Това е знанието, че превръщайки нещо в полезен, харесван предмет, не просто го спасяваш от депото за отпадъци, а се опитваш да прекъснеш цикъла на непрестанно купуване и изхвърляне. И докато правиш това получаваш огромно удовлетворение, идващо от това, че си направил нещо правилно, че си отказал да жертваш качеството и творчеството, че си развил и приложил на практика своите умения.

Хората, занимаващи се с upcycling започват от боклуците и се опитват да ги превърнат в съкровище. Те влагат в работата си с изхвърлените от нас материали умения, любов и усърдие. Може да ви се струва странно да плащате висока цена за преработени стари вещи, намерени на боклука. Но реално вие не купувате материалите, от които е направен предмета, а вложеното в него творчество и умения.

Следващият път, когато попаднете на подобен предмет, замислете се за миналото му. Как е направен? Откъде е дошъл? Колко дена труд, колко месеца планиране, колко години опит са били нужни, за да бъде изработен? Всеки предмет има своя уникална история.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: http://www.freedigitalphotos.net/

Сподели :

Прочети още