• понеделник , 26 февруари 2018

Английският пример за табуто „домашна храна”

 home-food-biz-012

Умеете да приготвяте различни вкусотии, измисляте авторски рецепти, семейството и приятелите ви смятат, че сте творец – как да споделите уменията си и с други хора? Може ли да работите от дома си?

Ето как това става в Англия!

Клипи Макена, която е основател на Clippy’s http://www.clippys.com/ , е усъвършенствала свои рецепти, създала е собствена марка и продава ободрителни напитки, консерви, мезета и лютеници на различни места в Лондон.

Преди да започне малкия си бизнес, тя преминава през периода на подготовка, по време на който черпи опит, идеи и вдъхновение и изгражда списък с необходимите условия за стартиране.

Макена, която живее в Чешир, създава бизнеса си в нейната собствена кухня през 2008 – годината,  в която се ражда дъщеря й. Страна като Англия обаче предоставя възможността на хората да работят от дома си. За целта е необходимо те да съблюдават следните изисквания и стъпки:

 • Регистрация – всеки, който иска да приготвя домашна храна и да я продава трябва да се регистрира в местната контролна инспекция по здравеопазване и околна среда най-малко 28 дни преди да започне дейността си.
 • Проверява се помещението – производителят трябва да знае какво му е позволено да прави в дома си и какво не може да произвежда. В случай на съмнение може да потърси съвет от съответните органи в населеното място, които не само че са изключително компетентни, но и отзивчиви. Идват на място в съответния дом, разглеждат кухнята и помагат на бъдещия производител (в повечето случаи обикновени домакини) да се подготви.
 • Хигиена – необходимо е да се покаже, че домашният производител е наясно с принципите на добрата хигиена, може да носи отговорност за здравето на околните и разбира противопожарните изисквания.
 • Етикиране – местните власти помагат да се етикират стоките според държавните стандарти или ако производителят е добре запознат и е  изработил вариант на етикет, просто го преглеждат и той влиза в употреба.

Какво още може да ви се наложи, ако сте начинаещ домашен производител на храни в Англия?

 • Потърсете подкрепа – всеки новоизлюпен бизнес има нужда от човек, който е добре запознат с бизнеса в съответната област. Но и моралната подкрепа е от огромна полза! Когато доходът е малко, а се налага да се работи вечер и през почивните дни – за всекиго е трудно. Възможно е да се затворят много врати пред вас в началото, затова като че ли емоционалната подкрепа и вярата, в това, с което сте се захванали, в собственото ви семейство е наистина от жизненоважно значение в началото.
 • Направете предварително проучване – преди да стартира бизнеса си, Макена прекарва четири седмици в Централната библиотека в Манчестър, като прави изследвания, свързани с предстоящия й бизнес. Библиотеката съдържа съответните доклади за проучване на пазара, направени от Mintel (Компанията е основана през 1972 година и е водеща в света по проучване на търговския пазар.) Макена споделя, че е направила свой бизнес план върху тези изследвания, за да разбере какво й липсва. Според нея трябва да сте отворени, да умеете да използвате готови ресурси и да не оставяте камък необърнат.
 • Проучване на пазара – използвайте съседите си. Присъединете се към различни мрежи за предлагане на храна, потърсете различни практики и методи на предлагане на храната.  Проучването на пазара не трябва да бъде сложно и да отнема време и средства, затова най-удачно е да се започне с близки и познати. За Макена помощта на съседите са оказва от огромно значение и тя споделя, че трудно би започнала без тяхната помощ.
 • Използвайте липсата си на опит като предимство – да си предприемач е трудно, но понякога, когато не вървиш по утъпкани пътеки, предлагаш свежи идеи и по-лесни начини за правене на нещата. Освен това не е задължително да спазваш протокола на индустрията. Домакинята от Лондон казва, че липсата на опит съвсем не означава нещо негативно.
 • В Англия към домашно произведените храни интерес проявяват и търговските вериги. Повечето супермаркети използват фокус групи, за да тестват съответния нов продукт. Най-важното в случая е да имате план, за да го покажете и те да се уверят, че продуктът може да се продава на съответното място и има интерес към него. На тях им е нужна вашата стратегия, за да се убедят, че ще бъде лесен преходът и вие сте в състояние да се справите.
 • Екипност – не трябва да се подценява и силата на обединяването. Намирането на бизнес партньор увеличава шансовете и допринася за растежа на бизнеса.
 • Опитайте се да разграничите дома от бизнеса си – много е трудно, когато работите от дома си, определена стая от къщата да се използва с една единствена цел. Обикновено спалнята се изпълва с продукти, всеки път, когато отворите хладилника, има приготвени за продаване продукти и т. н. Ако е възможно да използвате отделна стая или гараж например, ще е по-лесно да разделите, макар и от части, работното място от дома си.
 • Вземете това, което можете да получите – противно на общоприетите схващания, в Англия има кой да помогне на малкия бизнес, защото и според самата Макена има достатъчно възможности на пазара. Освен това не трябва да се подценява и изграждането на мрежи, в които може да се получи подкрепа – от консултация, през получаване на средства до предлагане на продуктите.
 • Запазете страстта – не забравяйте защо сте започнали бизнеса си дори и по време на трудните моменти.

 

В някои страни домашно приготвената храна не е табу на пазара, а предпочитан продукт! Хората могат да работят от дома си и да правят със желание нещо, в което са добри, като допринасят за бюджета си, без да са необходими сериозни инвестиции и безсмислени покупки.

Източник и снимка: TheGuardian.com

 

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

 

Сподели :

Прочети още