• понеделник , 22 януари 2018

Sustainia 2014 – решения за един устойчив свят

sustainiaSustainia100 е годишен доклад, който събира 100 иновативни решения от цял свят, които могат да допринесат за изграждането на един по-устойчив начин на живот. Всички решения в доклада вече са на практика работещи, имат потенциала да бъдат развити в голям мащаб, допринасят за подобряване на качеството на живота, финансово устойчиви са и има положително влияние върху околната среда. Сред тези 100 иновации Sustainia избира по един водещ проект във всяка област, които участват в конкурс за най-добра иновация за съответната година. Тазгодишните финалисти на Sustainia са:

Строителство: климатици със солена вода. За да премахнат излишната влага от въздуха конвенционалните климатични системи охлаждат въздуха до точката на оросяване и после го загряват отново, което изразходва много енергия. Иновационната система използва нетоксичен разтвор на солена вода за отнемане на излишната влага и така намалява потреблението на електричество с 40%.

Транспорт: Spotcycle е приложение за мобилни телефони, което показва местата, от които можете да вземете велосипед под наем и съществуващите велоалеи. Приложението лесно може да се адаптира и да се използва за който и да е град по света.

Информационни технологии: Fairphone е производител на мобилни телефони, който използва само материали, които не идват от конфликтни зони и осигурява пълна прозрачност на цялата верига за доставки. През ноември 2013та компанията продава изцяло първата си партида от 25 000 телефона, а втората се очаква през 2014.

Храна: Netafim са разработили система за капково напояване, задвижвана само от гравитацията, което премахва необходимостта от електричество и сложна инфраструктура. Системата намалява потреблението на вода и повишава добивите.

Ресурси: AirCarbon е пластмаса, при чието производство се неутрализира въглерода от метана и други парникови газове в атмосферата. AirCarbon има цена и качества, сходни с тези на конвенционалната пластмаса и вече се произвежда промишлено в два завода в Калифорния, като готовата продукция се използва за производството на столове, чанти и панели за мобилни телефони.

Градове: Wecyclers използва евтини товарни велосипеди, за да осигури разделно събиране на отпадъците в гъсто населените квартали на Лагос, Нигерия. В замяна на разделно събраните отпадъци, които предават, домакинствата с ниски доходи получават чрез SMS-и отчки, които след това могат да заменят за продукти и услуги, от които се нуждаят.

Здравеопазване: SolarSuitcase е комлект с размерите на малък куфар, съдържащ лампа, захранвана от соларни панели, технология за мобилни комуникации и най-основните медицински уреди, необходими, за да се асистира при раждане.

Образование: плаващи класни стаи. В Бангладеш лодки с оборудвана класна стая, захранвана със соларни панели и оборудвана с библиотека и достъп до интернет, обикалят селата по поречието на реките и остават на котва в последното село докато се провеждат занятията, след което връщат учениците обратно по домовете им. За да се стимулира участието на децата, те получават безплатни соларни лампи.

Мода: I:CO организира иновативна система, позволяваща на потребителите да връщат стари дрехи и обувки, които след това се сортират и в зависимост от състоянието си се продават като втора употреба или се рециклират.

Енергия: Opower е софтуерна платформа, предназначена за доставчици на комунални услуги, която позволява на доставчиците и техните потребители да намалят потреблението на електроенергия. Въз основа на анализ на голямо количество данни Opower представя на потребителите чрез мейл или SMS-и персонализирана информация и съвети относно това как могат да намалят сметката си като пестят електроенергия.

По информация от http://www.sustainia.me/

Сподели :

Прочети още