• понеделник , 22 януари 2018

Строителство с естествени материали

шпакловане

През миналата година посетихме много интересен и вдъхновяващ курс по строителство с естествени материали, организиран от арх. Георги Георгиев в Белоградчик. По време на курса, както и след като видяхме прекрасната глинена къща на самия архитект, в нас се затвърди желанието бъдещият ни дом да бъде максимално естествен и близък до природата. Защото как можем да бъдем устойчиви и органични, ако самото място, на което живеем, не е такова? А какво по-устойчиво от самата земя? Строителството с естествени материали набира все по-голяма популярност и е едно „спомняне” на това кои сме и какви сме били.

В тази предишна публикация по темата в „Органично” можете да се запознаете с основните принципи в строителството с кирпич.

Ето какво разказват и авторите на блога www.rootsimple.com за глинените мазилки за стена.

mix

ЗЕМНИ МАЗИЛКИ ЗА СТЕНА

Прекарах прекрасен уикенд в Калифорнийската пустиня, изучавайки техники за замазки с глина от майстора Кърт Гардела. Някои наблюдения:

  • Измазването с глина не се учи от книга. Трябва практика и личен опит. В този уъркшоп прекарахме три пълни дни в обучение на техники върху външни и вътрешни стени.
  • Няма проста рецепта за глинени мазилки, тъй като глината и пясъкът имат различни свойства, в зависимост от произхода си. Стига се до правилните пропорции глина/пясък/слама като се правят тестове. Твърде много глина и повърхността се напуква. Прекалено много пясък и няма да залепне за стената. Сламата постига баланс.
  • Стените, направени от естествени материали имат неописуемо, метафизично присъствие. Някои предимства на земното строителство са: абсорбира звука, регулира влажността и е добър изолатор. Гипскартонът за сравнение е паянтов. Има нещо особено в традиционните техники за измазване, които създават необикновен комфорт.
  • Ферментиралият сок от кактус, комбиниран с нишесте е страхотен стабилизатор, когато се смеси с пръст.

А вие в какъв дом мечтаете да живеете?

Интересни български сайтове по темата за строителството с естествени материали:

www.naturalmaterials.wordpress.com

www.yestechnology.dir.bg

www.ekostroitelstvo.com

www.glinata.dir.bg

www.ultrajoro.blogspot.com

www.ecohouse-nibelunga.blogspot.com

www.zemnostroitelstvo.net

www.rahovitza.org

www.greenschoolvillage.org

За статията са използвани материали и снимки от www.rootsimple.com

Автор: Цветомира Йоцова

Сподели :

Прочети още