• вторник , 23 януари 2018

Стилът на Деси Пеева

Деси Пеева е магистър по туризъм, майка на дъщеря и привърженик на здравословния начин на живот. Автор е на сайта http://desilifestyle.net/, в който споделя рецепти за суровоядство, съвети за детокс, антиейджинг и натурална красота. За “Органично” тя споделя какво я е насочило по този път, защо е важно да сме толерантни към другите и защо дори и да се храни здравословно, всеки има нужда от детокс.

Деси Пеева

Нe обичате да се определяте като веган или суровоядец, но блогът ви е пълен със съвети за здравословно хранене и рецепти за всякакви сурови вкусотии. Какво ви насочи към този начин на хранене и как се случи преходът ви към него?

Здравейте и благодаря за поканата да гостувам в сп.Органично!
Вярно е, че не обичам да се определям като вегетарианец, веган, суровоядец, а още по-малко като месоядец. За мен разделянето на хората в подобни категории е безсмислено. Създава се невидима бариера в общуването, което поражда съзнателна или несъзнателна агресия, а аз гледам да стоя далеч от конфликти както в реалния, така и във виртуалния свят. Това не води до нищо добро, колкото и човек да се опитва да е над нещата.

Към суровоядството се насочих когато търсех алтернативен начин да се справя с моя дългогодишен хормонален дисбаланс. Разбрах че лекарствата, които ми изписваха лекарите само тушират и задълбочават проблема, но не го и лекуват. Затова поех здравето в собствените си ръце и с много четене, търпение и упоритост успях да се измъкна от омагьосания кръг. А малко по-късно реших да започна да споделям всички мои знания в блог, който в последствие се превърна в сайт, в който засягам всички теми, които представляват интерес за мен, включително и експериментите ми в “суровата” кухня.

Какви трудности срещате в стремежа си да консумирате предимно сурови и веган храни? Какво ви мотивира да не се отказвате и какво ви носи удовлетворение? 

За щастие не срещам никакви трудности по пътя, който съм поела. Мотивира ме факта, че чрез суровоядството постигнах това, което винаги съм искала да бъда – не само на физическо ниво, но и на емоционално. Много съм спокойна, балансирана и се стремя да не влизам в безсмислени конфликти. Удовлетворение и истинско щастие ми носят положителните писма и отзиви от моите читатели, които намират сайта ми за изключително полезен и информативен!

Случвало ли се е да срещате неразбиране относно начина си на хранене и какво казвате на хората, които го намират за странен? 

Да, случвало ми се е! Най-вече когато бях бременна срещах неразбиране от медицинските лица, но аз ги изслушвах търпеливо и им отвръщах с усмивка. Не влизам в спорове за това, какво е полезно и какво не. Всеки човек си има неговите убеждения и собствен път, който да извърви докато стигне до неговата истина!

В блога си често пишете за детокс. Имате онлайн книга на тази тема, организирате уъркшопи и онлайн програма. Разкажете ни повече за това какво представлява детокса и защо е полезен за организма. 

Детокс е естествен процес на тялото, при който се отделят токсините – отпадни продукти, натрупани от активността на клетките. Доказано е, че всекидневно приемаме много токсини от храната, водата, въздуха и козметиката, които се натрупват в мастните клетки на тялото и дори да се храним перфектно, пак имаме нужда от детокс, защото не можем да ги избегнем напълно. Ако не се освобождават редовно от организма, настъпват болести, хормонални дисбаланси, спад на имунитета, дефицити, бавен метаболизъм, хронична умора, преждевременно стареене, кожни проблеми и депресия. Сигнали за това са лошо храносмилане, главоболие, умора, слаба концентрация, летаргия, лош дъх, лоша кожа, мускулни болки и разбира се покачване на теглото.

Детоксът може да бъде въздържане от обичайната храна за определен период от време с цел изхвърляне на токсините и подобряване на здравето. Преминава се към режим с прием на здравословна храна, богата на фибри, намалява се драстично консумацията на мазнини, увеличава се приема на вода, сокове, сурови плодове и зеленчуци.

Здравословното хранене е изключително важно, за да сме жизнени и енергични, но то е само един от елементите. От какво друго се нуждае една жена, за да поддържа и съхрани своята естествена красота?

Точно така, здравословното хранене е само един от елементите на здравословния начин на живот. Също толкова важни са емоционалните ни взаимоотношения с приятели и семейство, редовната физическа активност, излагането на слънчева светлина, почивката и съня.

Хубаво би било ако всяка жена си създаде специален момент в рамките на 30 минути до 1 час ежедневно, който да нарече “Среща със Себе си!”. И това да бъде време само за нея, в което може да почете любимата си книга, да се разходи, да полежи на хамак, да се наслади на чаша сок, чай или любимия си суров десерт на дивана, докато съзерцава облаците през прозореца.

Какво бихте казали на хора, които биха искали да се променят и да живеят по-здравословно, но смятат, че е прекалено трудно, страхуват се или не знаят откъде да започнат?

Бих им казала, че няма невъзможни неща и е важно да предприемат тази крачка за да подобрят здравето и живота си като цяло. Препоръчително е да не правят драстични промени, а плавно да включат повече плодове и зеленчуци в менюто като постепенно намалят животинските храни, рафинираните и тестени продукти. Освен това е добре да се информират непрекъснато, да четат книги и сайтове на здравословна тематика и да експериментират в кухнята!

Интервю на Рослава Стоянова с Деси Пеева; Снимка: Деси Пеева

Сподели :

Прочети още