• вторник , 23 януари 2018

Случаят Амитица: БАБХ публикува невярна информация

limoni_carefour

Изявление на Асоциацията на био търговците:
БАБХ публикува невярна информация, която може да унищожи един български земеделски производител

На 15 март 2013 г. официалният сайт на Българската агенция по безопасност на храните публикува подвеждаща информация във връзка с контрол на плодове и зеленчуци с биологичен произход. В текста се твърди, че една българска фирма е преопаковала продукти „без доказателства, че са произведени по биологичен начин“, което категорично не отговаря на истината. Биологичният произход на продуктите е установен безспорно при самата проверка, за което разполагаме с всички необходими документи.

Асоциация на био търговците решително възразява срещу опитите да се внуши на обществото, че в България се предлагат био продукти, които не притежават необходимите сертификати или не отговарят на изключително строгите изисквания, на които са подложени. Настояваме изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов да вземе незабавни мерки с цел изясняване на случая и поемане на отговорност от виновните за този гаф.

Публикуваната невярна информация доведе до силно накърняване на имиджа на една малка българска фирма, до икономически загуби и не на последно място – до подкопаване на довериието в биологичното производство и пазар. Смятаме, че ролята на държавната администрация е да контролира и администрира производството и търговията, а не да търси евтини сензации във вреда на коректните производители и търговци.

Примерът е показателен и за проследяемостта на биопроизводството и биотърговията, за разлика от конвенционалното производство и продажбите на продукти с ГМО.

Сподели :

Прочети още