• понеделник , 22 януари 2018

Шуслерова козметика

header_schuessler_salze(3)

Шуслеровите соли са създадени преди 130 години от немския лекар и хомеопат Вилхелм Шуслер (1821-1898), който в продължение на години изучава необходимостта на човешкия организъм от определени минерални соли. Техният недостиг според германеца може да наруши обмяната на веществата и да доведе до развитието на различни патологични процеси. Това, което прави тези соли толкова уникални, е начинът на тяхното произвеждане – чрез няколко степени на разреждане те се превръщат във фино оситнени частици, които са достатъчно малки, че да се усвоят изцяло от организма.

След създaването на Шуслеровите соли се установява, че те имат действие не само при здравословни проблеми, но и при борбата с промените, които нормално настъпват в кожата с напредване на годините като: намаляване на нейната хидратация и еластичност, редуциране на колагена, намаляване на съпротивителните възможности. Това налага създаването на Шуслерова козметика, която подобно на солите е напълно безвредна, поради голямото им разреждане. Често тези продукти са обогатени с етерични масла, които освен приятен аромат, имат и доказани качества в борбата срещу пагубното влияние на външната среда върху кожата.

Употребата на класическите козметични продукти може да крие известен риск за здравето на човек в случаите, в които съдържат потенциално опасни вещества като: пропиленгликол, диетаноламини, триетаноламини, фталати, парабени и други консерванти. Тези продукти може да предизвикат запушване на порите и да доведат до поява на акне, обриви и други проблеми с кожата. Особено опасно може да бъде алергизирането на организма, което налага прилагането на козметика, която е хипоалергенна, дерматологично тествана и не предизвиква странични реакции.

Естетическите промени, които настъпват в кожата, не винаги са резултат от естествения процес на стареене. Така например недостигът на соли и някои витамини (C и D), които укрепват кръвоносните съдове, води до лесното нарушаване на тяхната цялост и до поява на сини петна по кожата. Прекомерното омазняване е друг често срещан проблем сред жените от всички възрасти. Решението може да се крие в недостига на соли, регулиращи мастната обмяна. Прилагането на лосиони и кремове, съдържащи тези минерали, може да намали значително свръхпродукцията от мастните жлези и да възстанови естествения вид на кожата. Увеличаването на размерите на мастните клетки главно в областта на бедрата и нарушаването на структурата на съединителната тъкан под кожата може да доведе до образуване на целулит. Факторите за това обикновено са: наднормено тегло, липса на физическа активност, хормонални промени, бавен метаболизъм, дехидратация и генетична предразположеност. Редовният масаж на засегнатите зони с Шуслерова козметика, съдържаща солите Natrium sulfuricum и Silicea, в комбинация с правилен режим на хранене и физическа активност могат да намалят значително целулита, като заздравят съединителната тъкан и подобрят кръвообращението и еластичността на кожата в областта на бедрата.

Шуслеровата козметика е изключително ефективна при различни кожни проблеми като акне, псориазиз, целулит, разширени капиляри, възпаления, тъмни петна. Тези кремове и лосиони доставят необходимите на организма соли и възстановяват равновесието в кожата, поради което едно от многото им предназначения е третирането на бръчки и несъвършенства чрез увеличаване на задръжката на вода в кожата и възвръщане на нейната еластичност. Доказано е, че разтворите от Шуслерови соли могат да преминат успешно през епидермиса, което улеснява навлизането им в по-дълбоките участъци на кожата и подкожието, където те оказват положителен ефект върху съединителната тъкан, мускулите, ставите и някои вътрешни органи. Продуктите, предназначени за премахване на тъмни петна по кожата, стимулират равномерното производство на меланин и изравняват тена на лицето без да водят до неговото избелване. Те могат да се нанасят дори при излагане на пряка слънчева светлина, тъй като основното им действие се основава на детоксикация на кожата и нейното освобождаване от свободните радикали.

Долу може да видите най-честото приложение на 12-те Шуслерови соли при проблеми с кожата.

Calcium fluoratum – подходяща при брадавици, белези и възпаления.

Calcium phosphoricum – тази сол стимулира регенерацията на клетките на кожата и се прилага успешно за лечение на хронични обриви и възпаления.

Ferrum phosphoricum – използва се при наранявания и възпаления на кожата, охлузвания, ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния.

Kalium chloratum – подходяща при рани с или без образуване на корички, възпаления, мазоли, херпес, целулит, брадавици, както и при поява на обрив, получен след ваксинация.

Kalium phosphoricum – прилага се при копривна треска (уртикария) и трудно зарастващи рани.

Kalium sulfuricum – тази сол стимулира регенерацията на клетките на епидермиса и е подходяща за всякакъв тип кожа, особено суха. Подходяща е още за третиране на акне, обриви и гнойни рани.

Magnesium phosphoricum – за лечение на невродермит и псориазис.

Natrium chloratum – тъй като повлиява задръжката на вода, тази сол се прилага при суха кожа, изгаряния, напукани устни, акне, дерматит, възпаления на жлезите и херпес.

Natrium phosphoricum – регулира обмяната на мастите в кожата, поради което се препоръчва при мазна кожа, акне и мазоли.

Natrium sulfuricum – солта има доказано противовъзпалително действие и е подходяща при обриви и целулит.

Silicea – заздравява епидермиса, дермата и съединителната тъкан и спомага за тяхното възстановяване. Солта може да се прилага още при: изтощена, груба кожа и бръчки.

Calcium sulfuricum – използва се при поява на гнойни възпаления, фурункули, абсцеси, упорито акне.

Автор: маг. фарм. Драга Еленска - www.aptekadara.com

Сподели :

Прочети още