• понеделник , 22 януари 2018

“Сготви си здраве” ще радва гостите на FoodTech с автентични храни

HPIM5916

Тази година събитието е със специален фокус към младите хора, за да ги мотивира за професионално развитие в областта на традиционните хранителни технологии и социалното предприемачество.

За трета поредна година Сдружение Устойчиво общество ще участва в изложението FoodTech на Пловдивския панаир. Организаторите на фермерските пазари Хранкооп ще представят работилницата „Сготви си здраве”, където ще бъдат демонстрирани техники на приготвяне на различни местни чисти храни. От 4-ти до 8-ми март в 11-та палата на Панаира на щанда „Сготви си здраве” ще бъде представена автентичната продукция на няколко изтъкнати кулинарни занаятчии и фермери. Един от тях е Богдан Богданов от Стара Загора, който замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода. През 2014 година той бе обявен за „Живо съкровище на ЮНЕСКО” заради умението му да прави автентичен хляб. Още хляб с квас ще бъде представен от най-новата занаятчийска фурна в Пловдив – „Дон Батон” и „Хлебна къща – Пловдив”. Автентични колбаси и деликатеси без добавени консерванти, закваски, пълнители, оцветители и соя ще бъдат представени от “Жика”. Фермерско козе сирене и кашкавал ще можете да опитате на щанда на сем. Кадиеви от село Искра, Първомайско. В малката им семейна ферма „Халалица” Мария и Георги отглеждат около 200 кози от породите Бяла българска млечна и Тогенбурска и приготвят млечните продукти по стара ръчна технология. Традиционните технологии в кулинарството ще бъдат представени и от Сдружение „Кулинарен историк”, което ще се представи с лютеници и сладка по автентични селски рецепти, приготвени в истински съдове от старо време. На щанда „Сготви си здраве” ще бъдат представени още: истинско малиново вино  «Тръстена»; биосертифицирани билки и чай от Биоферма Павлови, био сертифицирани продукти от гулия на фирма “Чародейци”, Първомай.

Тази година събитието е със специален фокус към младите хора, за да ги мотивира за професионално развитие в областта на традиционните хранителни технологии и социалното предприемачество. Специалната програма от демонстрации и обучения ще се проведе през всички дни на изложението, като на 5-ти и 6-ти март тя ще бъде насочена конкретно към студентите и младите хора, които търсят развитие в традиционното производство на храни. Те ще имат уникалната възможност да почерпят опит и познания от техноложката Мина Варджиева, която ще демонстрира традиционно приготвяне на биволско сирене и моцарела от краве мляко, както и да се запознаят с първия работещ модел за производство на традиционни месни специалитети. Любителите на традиционното сладкарство пък, ще научат от Сдружение „Кулинарен историк” как да приготвят старовремско сладко по специална технология. Още здравословни техники в кулинарството ще демонстрира Шеф-готвач Росен Чакъров, а тънкостите в традиционното хлебарство ще представи майстор – хлебар Димитър Йолтов.

ПРОГРАМА НА РАБОТИЛНИЦИТЕ И ОБУЧЕНИЯТА:

04.03.2015, сряда

14.00-15.30: Демо Кухня с Шеф Росен Чакъров
«Традиционна българска кухня» – готвене в негледжосан сач на пресни зеленчуци и лимец със сминдух, естрагон и пресен магданоз
Място: щанд 11R2

15.30-17.30: Кулинарна демонстрация и дегустация на щанда
Място: щанд 11R2

05.03.2015, четвъртък

10.00-12.30: Кулинарна демонстрация и дегустация на щанда
Място: щанд 11R2

14.00-15.30: Демо Кухня с Шеф Росен Чакъров
«Биопродуктите и щадящи топлинни обработки»
Място: щанд 11R2

16.00-18.00: „Традиционните български технологии при производството на месни специалитети” – блок от презентация, прожекция и професионална дегустация с лектори експерт от МЗХ, технолог и икономически експерт.
Място: Конферентна зала в палата 11

06.03.2015, петък

10.00-12.30: Приготвяне на традиционно сладко – демонстрация на Сдружение «Кулинарен историк»
Място: щанд 11R2

14.00-15.30: Демо Кухня с Шеф Росен Чакъров
«Здравословна веганска кухня»
Място: щанд 11R2

16.00-18.00: „Приготвяне на биволско сирене и моцарела от краве мляко” – демонстрация за приготвяне на продуктите на живо и презентация за автентичните технологии при производство на млечни продукти.
Място: Конферентна зала в палата 11

07.03.2015, събота

10.00-12.30: Демо Кухня с Шеф Росен Чакъров
«Световна кухня» – печена пълнена тиква със свинско, моркови, праз, гъби, доматен сос и къри
Място: щанд 11R2

13.00-15.00: Общностно месене «Вечните български символи» с Хлебна къща Пловдив
Място: щанд 11R2

15.00-17.00: ”Автентични технологии за приготвяне на хляб с квас” – презентация и демонстрация за приготвяне на хляб с квас с лектор – Димитър Йолтов
Място: Конферентна зала в палата 11

 

НОВИНИТЕ ЗА СЪБИТИЕТО СЛЕДЕТЕ ВЪВ FACEBOOK

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Работилницата „Сготви си здраве” е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Автор:

Сподели :

Прочети още