• понеделник , 26 февруари 2018

Съвети за здрава щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за отделянето на хормони и поддържането на енергията; тя на практика „управлява” ендокринната система. Затова е очевидно, че здравето на щитовидната жлеза е от изключителна важност.

health

Макар че в обкръжаващата ни среда има някои елементи, които увреждат ендокринната система и които не можем да избегнем напълно, съществуват мерки, които можем да предприемем, за да подобрим функционирането й. Представяме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате доброто здраве на щитовидната жлеза.

Пийте вода, която не съдържа флуорид

В миналото флуоридът е бил предписван кат лекарство при свръхактивна щитовидна жлеза. Нужна е съвсем ниска доза (2 до 5 мг на ден), за да се отслаби действието на щитовидната жлеза и приблизително точно толкова приемаме с водата, която пием всеки ден. Пиенето на вода без флуорид може да намали риска от прекомерно забавяне на функциите на  щитовидната жлеза с 30%.

Избягвайте елементи, увреждащи ендокринната система

Фталатите са доста опасни токсини, които се използват, за да направят пластмасата гъвкава, но също така влизат в съства и на някои продукти за лична хигиена. Фталатите вредят на правилната дейност на щитовидната жлеза. Според скорошно изследване, проведено в Китай, фталати са били открити дори в питейната вода, а подобно замърсяване крие огромен риск. Избягването на вредни вещества, увреждащи ендокринната система е изключително важно, но когато това не е напълно възможно, стремете се да добавяте повече кукрума към храната си, защото тя донякъде неутрализира действието им.

Избягвайте глутена

Глутенът съдържа протеин, наречен глиадин. Тъй като този протеин не се среща в телата ни, имунната система реагира срещу него. Ако човек страда от алергия към глутен това може да доведе до проблеми със щитовидната жлеза, защото за организма ни глиадинът прилича много на друг жизнено важен ензим, наречен трансглутаминаза. Той участва във формирането на химически връзки и се среща в големи количества в щитовидната жлеза и антителата на имунната система може да започнат да реагират срещу него. Затова избягването на глутена може значително да подобри здравето на щитовидната жлеза.

Достатъчен прием на йод

Йодът помага на щитовидната жлеза да образува два от най-важните хормони, които регулират метаболитните процеси в организма. Тъй като тялото ни не може само да произвежда йод, е важно да си го набавяме чрез храната.

Начинът на живот е от ключово значение

Здравето на щитовидната жлеза е комбинация от правилен начин на живот и хранене. Физическите упражнения и достатъчната почивка също помагат много. Хранете се здравословно, консумирайте повече сурови храни и приемайте достатъчно витамини и минерали, за да осигурите здравето на щитовидната си жлеза.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още