• вторник , 23 януари 2018

Съхраняване на семена

Съхраняването на семена донякъде прилича на съхраняването на хранителни продукти. Враговете на семената са същите – високите температури, светлината влажността. Ето някои съвети как да съхраните семената за по-дълго време:

ID-100221979

1. Съхранявайте семената на студено място при температура 5-10 градуса.

2.  Избягвайте помещения с голямо колебание на температурите, например гараж или склад, които са ледени през зимата и горещи през лятото.

3.  Избягвайте светлината и никога не съхранявайте семена на пряка слънчева светлина или в добре осветена стая.

4. Съхранявайте семената в съдове, които не пропускат влага – например стъклен буркан с винтов капак.

5. Съхранението на семената в съд, в който е поставен изсушаващ агент (силициев гел, малките пакетчета с гранули, които често се поставят в кутийките с лекарства), може да удължи техния живот.

6.  Ако имате градина, събирайте нови семена поне на 2-3 години, а ако имате възможност и всяка година.

7.  Когато искате да използвате семената, първо ги внесете в помещение със стайна температура и изчакайте известно време преди да ги извадите. Така избягвате образуването на конденз по съда, в който са поставени.

8.  Ако събирате семена от собствената си градина, оставете ги върху вестник да се изсушат и след това ги приберете в плик, буркан или измити кутийки от лекарства. След това можете да ги съхранявате по същия начин, както и закупените от магазина семена.

Тест за покълване

Преди да засадите семена, които сте съхранявали по-продължително време, е добре да направите тест за покълване. Така ако установите, например, че само 60% от семената покълват, можете да засеете 40% повече семена, за да поникнат желания брой растения.

Един от начините за проверка е да вземете хартиена салфетка, да я овлажните и да поставите на нея 10 семена. След това сгъвате салфетката внимателно, поставяте я в малка найлонова торбичка и я оставяте на топло място, леко отворена, за да влиза въздух. Остава само да изчакате известно време и да проверите колко от семената са покълнали.

Ако тепърва създавате своя градина и се нуждаете от семена, внимателно изберете откъде да се снабдите с тях. Вече съществуват общности от земеделци и любители градинари, които си организират групи за размяна на семена. Друг възможен вариант е да потърсите биосемена, за да сте сигурни, че получавате качествени семена, които не са генно модифицирани.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: tea55 at freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още