• вторник , 23 януари 2018

Роб Грийнфийлд – как да живеем устойчиво?

Представяме ви втората част от интервюто с Роб Грийнфийлд. Първата част можете да прочетете тук

Един от проблемите, на които обръщаш най-голямо внимание, е този с хранителните отпадъци. Разкажи ни повече – защо според теб това е такъв голям проблем и какво можем да направим по въпроса?

Можете да научите повече за дейността ми по този проблем тук – The Food Waste Fiasco.  Накратко в Америка изхвърляме почти половината от храната, която произвеждаме и това е направо абсурдно. Това прахосване на невъобразими количества вода, горива и земя оказва силно негативно влияние върху природата. Дъждовните гори се изсичат, за да се освободи още земя за отглеждане на храна, при положение, че вече произвеждаме достатъчно, за да изхраним целия свят. Пресушаваме реките, за да отглеждаме храна, а след това изхвърляме половината от произведеното. Всеки може да започне да купува храна от местни фермери, които ги е грижа за природата, може да отглежда част от храната, която консумира, да се стреми да не изхвърля храна и да компостира хранителните отпадъдци. Можем да оказваме натиск върху хранителните магазини използвайки хаштага #DonateNotDump в социалните медии. Хранителните магазини могат да управляват по-добре наличностите си, да даряват излишъка от храна на неправителствени организации и да компостират каквото не могат да дарят.

110-1024x627

Едно от нещата, които правиш, за да покажеш на хората какво количество напълно годна за консумация храна се изхвърля, е организирането на „спасителни акции за храни”. Снимките ти от тези събития са наистина впечатляващи. Как реагират хората, като минат край теб и видят всичката тази храна, която си извадил от казаните край големите хипермаркети?

Хората са доста шокирани, често са ядосани и отвратени, че подобно нещо се случва. Хората са също и изумени, и вдъхновени. Аз също се изумявам колко много хора ги е грижа, но колко малко хора знаят. Никога не съм срещал друг подобен проблем, към който абсолютно всеки да има отношение. Просто е ужасно глупаво да изхвърляме толкова много храна.

Един от многобройните ти експерименти е да прекараш цяла година без да си вземаш душ. За повечето хора това сигурно звучи доста лудо, защо го направи? Какви бяха най-големите предизвикателства и какво научи през тази едина година?

Това беше част от първата ми колоездачна обиколка на Америка. Не използвах вода, доставяна от стандартното водоснабдяване и имах право само на шест литра на ден, което означаваше никакъв душ през цялото пътуване. Вместо това се къпех в езерата и реките. В началото целта ми беше да изкарам така само 100 дни, но когато пристигнах във Върмонт не изпитвах нужда да си вземам душ и така постепенно си мина цяла година. Вече дори става година и половина и рядко изпитвам желание да си взема душ. Много малко от хората, с които се срещам, знаят за това, защото човек никога не би познал само като ме гледа. Ако искате да научите повече можете да прочетете цялата история тук - Lessons Learned from a Year without Showering.

26-1024x682

Приключенията ти са много вдъхновяващи, но може би не са за всички. Както могат да направят обикновените хора със семейства и стандартна работа от 9 до 5, ако искат да живеят по-устойчиво? Някои малки стъпки, които всеки от нас може да направи и които биха имали положително влияние върху природата и обществото?

  • Станете вегетарианци. Яжте повече зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и по-малко или никакви животински продукти.
  • Започнете да карате колело, да ходите пеша, да ползвате градски транспорт. Спрете да шофирате.
  • Яжте и купувайте местни продукти.
  • Намалете – използвайте повторно – рециклирайте. В тази последователност. Рециклирането е на последно място. Боклуците са гадни. Не правете боклуци!
  • Споделяйте! Споделяйте своите и чуждите вещи.
  • Купувайте по-малко и когато е възможно купувайте втора употреба.
  • Пестете вода и електричество. Бъдете съзнателни относно потреблението си. Има стотици начини да го намалите. Потърсете повече информация.
  • Не използвайте каквито и да било неща за еднократна употреба (торбички, кутийки, бутилирана вода, сламки, салфетки и т.н.)
  • Отглеждайте сами част от храната си!

Повече за Роб Грийнфийлд, неговите инициативи и приключения, можете да прочетете на неговата интернет страница.

Сподели :

Прочети още