• четвъртък , 22 февруари 2018

Рециклирай! Реновирай!

бижута от метални клипси и панделка

Опазването на околната среда и грижата за заобикалящия ни свят, отдавна, не е само модно течение. Все повече стават хората, които се отнасят с чувство на отговорност към бъдещето, имат гражданска позиция, отстояват я и работят за нейното популяризиране.

Ние от Ателие Марабу – първото училище за дизайн и изработка на бижута, решихме да предложим нашето решение за това как да превърнем предметите от бита в красиви огърлици, атрактивни гривни или предизвикателни обеци.

Преди това, нека разкажем накратко за нашата работа. Училището ни е първо по рода си в България. Нашият девиз е „Всеки може да прави бижута”. Смятаме че, усетът за красота, който всеки носи в себе си, желанието и нашата помощ са достатъчни, за да превърнат всеки в автор на бижута. Богатството от материали и разнообразните техники, които използваме по време на обученията, правят уроците полезни и за тези, които искат да усъвършенстват професионално своите дизайнерски умения. Независимо от целта на курсистите – почивка или бизнес, резултатът винаги е неповторим, впечатляващ и запомнящ се.

Присъединявайки се към идеите на нашите приятели от Сдружение Устойчиво Общество и подкрепяйки техните инициативи, решихме да представим за читателите на списание Органично нашата интерпретация по темата за рециклирането на ненужните предмети! Това е широка тема, чийто резултати са вдъхновяващи за нас и благотворни за природата. В забързаното си ежедневие, често безцелно трупаме стари вещи, а когато си спомним за тях, ги чувстваме като наше малко съкровище. Не бихме помислили да се разделим с тази безценна колекция. С малко повече изобретателност, те могат да се превърнат в накити с атрактивен дизайн. Вижте любопитните идеи на Владислава Предова-Стайкова за реновиране на някои добре познати вещи. Бъдете сигурни, че с подобни материали можете да изработите бижута, носещи огромна доза уникалност. Имаме и аргументи с богат видео материал – в канала на Ателие Марабу, в You Tube, можете да видите и клипчетата, заснети по време на изработването на отделните бижута.

Ето какви красоти можете да създадете от цветни стари списания, книги и вестници. Нарежете ги на ленти, изработете обемни мъниста от тях и ги включете в моделите си. Направихме брошки и гердан, в който хартиените продълговати мъниста са съчетани с кръгли стъклени.

бижута от хартия

Събирайте всякакви нишки, панделки, шнурове, ципове с различни цветове, дължини и текстури. Колието и обиците във формата на сърца са от цип с едри зъбчета, закрепен и усукан с тел. Второто колие е изработено от широки ленти на цип. То е много закачливо и лятно. Решено в бяло, червено и синьо, носи класически морски привкус.

колиета от стари ципове

колие от ципове

Останали единични копчета, които сигурно никога не бихте добавили към тоалета си, може да включите в бижу. Нашата интерпретация по темата са колие и обици с едри златисти копчета. Интересният им дизайн предразполага към настроение.

бижута от стари копчета

бижу от копчета

Други отпадъци, които не предполагате, че можете да носите като бижу, са капсулите от кафе. След малка преработка, те добиха неузнаваем вид. Възползвахме се от провокативния им червен цвят, за да направим ефектни брошка и гривна. Те носят предизвикателния аромат на горчиво кафе. Резултатът от няколко кенчета бира, изпити в компанията на добри приятели, може да е много оригинален. За по-сръчните дами подготвихме идеи за чудни гривни или нетрадиционна брошка от капачките на металните кутийки.

бижу от капсули за кафе

Ще разбулим и тайната на дантелените накити. Ролки от тоалетна хартия или тиксо можете да използвате за основа на гривни или обици. Тези с по-малък размер превърнете в кръгли обици или централни елементи за гердан.Смятаме, че на нашите модели гривни изобщо не им личи от какво са направени. Добавете материя с интересна текстура, сатенена панделка и декоративни капси и ще имате неотразимо бижу. В аванс, малко информация за колието с огромната червена пандела – металните капси имат изцяло декоративен ефект. Със силикон и няколко шайби от кръгли коркови тапи можете да развихрите фантазията си в разнообразни форми.

гривна от дантела

колие от коркови тапи

Импровизирайте дори и с обикновените метални елементи от близката железария. Съвсем нови, те имат прекрасен блясък. Нанизани на сатенен шнур, се получиха страхотни гривни. Ефектът ще се засили още повече, ако ги носите по няколко наведнъж. Малък съвет от нас – ползвайте шнурове в преливаща цветова гама и те ще придобият неустоим чар. Обиците от втората снимка, наподобяващи пискюли, са доста екстравагантни. Лесно могат да се изработят от снопче фини конци. И тук акцентът е определен от няколкото метални шайби и гайки.

бижу от прежда и гайки

Надяваме се, че с любопитните спестовни хитринки сме били полезни и ще успеем да ви вдъхновим за творчество. Дано сме успели да ви подтикнем към идеята за рециклиране в бижутата и всеки да преоткрие по своеобразен начин познатите материали.

Авторство и снимка: Ателие Марабу

Автор: Ателие Марабу

Сподели :

Прочети още