• понеделник , 26 февруари 2018

Решение срещу кръстосаното опрашване с ГМО

С повишаване на световното търсене на хранителни продукти, които не съдържат ГМО, фермерите в САЩ, а и не само там, са изправени пред сериозна дилема. Дори и тези, които развиват органично или конвенционално земеделие без употреба на ГМО са изложени на риск от икономически загуби, заради замърсяване на културите им с полени от генно модифицирани видове. От ноември 2013 до сега, отказът на Китай да приеме доставки на царевица, „замърсена” с генно модифициран Bt-ген, е струвал на фермерите четири милиарда долара. Според прогнозите тези загуби ще продължат да нарастват, защото все повече хора по света осъзнават рисковете, които носи ГМО. Някои страни като Франция, Русия и Китай вече са въвели пълна забрана за ГМО.

царевица

Фермерите спешно се нуждаят от решение и един земеделец на име Франк Кутка може би е готов да им го предложи. Той се занимава със селекция на сортове от 15 години и е успял да селектира сорт царевица, която е устойчива на замърсяване с полени от генно-модифицирани видове.

Проблемът с генно модифицираната царевица

Всяка година фермерите в Америка засаждат милиони акри с генномодифицирана царевица – 93% от всички площи, засети с царевица в страната, са с генно модифицирани сортове. За тези, които не смятат, че ГМО е проблем, това едва ли звучи тревожно. Но за фермерите и потребителите, които желаят да държат ГМО далеч от своите поля – и чинии – това е причина за множество проблеми. Един от основните въпроси е как да се избегне кръстосването на органични сортове и сортове, несъдържащи ГМО, с такива, които са генно модифицирани.

Имайки предвид, че всяко растение произвежда милиони полени, които от своя страна се пренасят по въздуха и опрашват други растения, изглежда почти невъзможно да запазим органичните и немодифицирани сортове невредими. Но чрез традиционните земеделски практики на селекция хора като Франк Кутка може би вече са успели да намерят решение.

Търсене на съвременни решения в древните сортове

Търсейки вдъхновение от сортовете царевица, отглеждани в миналото, Франк Кутка смята, че е открил решението на проблема с опрашването. Теосинт, древен сорт, отглеждан в Мексико, от който са били селектирани съвременните сортове царевица, притежава ген (Ga2S), който прави по-трудно замърсяването с генномодифициран полен. Кутка се фокусира и върху гена Ga1S, който се среща в сортовете царевица, отглеждана за пуканки, и който от години е бил използван за намаляване на риска от кръстосано опрашване.

От 2001 още като студент в университета Корнел, Кутка започва да работи върху селектирането на сортове, които могат да блокират полени от генномодифицирани видове. Името, което е избрал за сорта царевица, който селектира е “OrganicReady”, като пародия на известните генномодифицирани сортове на Монсанто RoundupReady.

Кутка се надява, че ще може да започне да разпространява семена от новия сорт през 2015. Той обаче няма да бъде първият сорт царевица, която блокира полените – BlueRiverHybrids вече предлага подобен сорт с името PuraMaize. Тестовете на реколтите от 2012 и 2013 показват, че замърсяването с ГМО е под прага от 0,05%. PuraMaize е патентован от HogemeyerHybrids в Небраска.

Кутка вярва, че фермерите, отглеждащи царевица трябва да имат свободен достъп до предлагания от него сорт OrganicReady. За да предотврати патентоването им той ще предоставя семената свободно и ще публикува статии за тях в MaizeGeneticsCooperationNewsletter.

„Целта на раздаването на семена е да окуражи другите фермери също да работят върху селектирането на сортове притежаващи такива качества и да позволи на онези, които се занимават с органично земеделие да продължат да го правят”, казва Кутка.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още