• вторник , 23 януари 2018

Работилници "Сготви си здраве" на Foodtech 2014

foodtech 2014

Да се храним здравословно и да съхраним кулинарните традиции на автентичните храни! С това послание към пловдивчани, за втора поредна година Сдружение “Устойчиво Общество” организира Работилниците “Сготви си здраве” по време на изложението FoodTech от 2 до 5 април на Пловдивския Международен Панаир, който тази година ще се проведе заедно с “Винария” в една обща Палата 11.

Събитието цели да срещне посетителите с производителите на храни, произведени по натурален или биологичен начин и да им покаже различни традиционни и здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.

Програмата на четиридневното събитие включва:

2 април
13:00 – 15:00 “БиоСтайл” от Пловдив – демонстрация за приготвяне на био веган крекери
15:00 – 18:00 “Козеферма Халалица” от с. Искра, Пловдивско – демонстрация за приготвяне на козе сирене и пастет от него;

3 април
11:00 – 13:00 Мина Варджиева от Ст. Загора- демонстрация за приготвяне на традиционно домашно сирене;

4 април
11:00 – 13:00 Академия „Кулинарен историк” от София – демонстрация за приготвяне на „Чорбаджийско локумено сладко“.
13:00 – 15:00 Богдан Богданов от Ст. Загора – демонстрация за приготвяне на домашен хляб с квас;

5 април
11:00 – 13:00 Пчеларска ферма “Червенкови” от Ст. Загора – демонстрация за приготвяне на “шоколадови” бонбони с мед;

фестивал на храната

Майсторите на българските традиционни рецепти за лютеница, сладко и конфитюр от Академия „Кулинарен историк” ще покажат автентични технологии за приготвянето им. По време на Работилниците “Сготви си здраве” ще бъде представена новата програма „Исторична и здравословна храна“, а пред очите на посетителите ще бъде приготвено сладко от два вида стафиди, кайсии и български локум, разказа Ангел Ангелов, председател на УС на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство в България“, която организира Академия „Кулинарен историк“. Рецептата за чудното „Чорбаджийско локумено сладко“ се пази от години, но технологията е позабравена от съвременните майсторици на домашни благини. Също така ще бъдат показани и различни видове българска лютеница, съобразени с регионалните рецепти и стопанския календар на българската кулинарна традиция.

Академия „Кулинарен историк“ има опит в приготвянето на тази традиционна за родната трапеза храна, като например през октомври 2013 в София майстори готвачи забъркаха на открито в огромен тиган лютеници „Юнашка целувка“, „Юнашка топеница“ и „Бабина лютика“. Те се приготвят само от български продукти по стара технология на жив огън от дъбови цепеници. Други домашни лютеници като “Хаджийска“, „Бабини спомени“, „Последната чушка“ и „Последната чушка – Върло люта“ пък бяха представени през февруари 2014 на конференция „Знаете ли какво ядем?“ в Информационното бюро на Европейския парламент в София.
Тази година Работилниците “Сготви си здраве” се очертават още по-апетитни и атрактивни, затова не ги пропускайте!

Събитието в медиите:
www.plovdivutre.bg
www.fermer.bg
www.regal.bg
www.focus-news.net
www.agro.bg

Сподели :

Прочети още