• понеделник , 26 февруари 2018

Проклятието на пластмасата – част 2

Номер 4: Полипропилен с ниска плътност (LDPE)

Използва се за: найлонови опаковки, някои бутилки, торбички за еднократна употреба, торбички за хляб и замразени храни, чашки за еднократна употреба, играчки.

Когато го изхвърлим: обикновено не се рециклира.

Влияние върху здравето: смята се, че има минимални рискове, но подобно на HDPE е възможно да отделя естрогенни химикали.

пластмаса

Номер 5: Полипропилен (PP)

Използва се за: външни мокети, изолация, еднократни памперси, кутии за храна (супи, маргарин, сиропи, кисело мляко), бебешки бутилки, сламки.

След като го изхвърлим: рециклирането е трудно, защото се среща в различни видове и е трудно да бъде постигнато едно и също качество след рециклирането.

Влияние върху здравето: смята се за безопасен. Въпреки че се счита, че издържа на нагряване, е установено, че при използването на лабораторно оборудване, произведено от полипропилен, има отделяне на два химикала. В сравнение с другите типове пластмаса все пак, този е един от най-добрите, които можете да използвате.

Номер 6: Полистирол, PS (стиропор)

Използва се за: прибори за еднократна употреба, опаковки за компактдискове, кутии за храна, опаковки, кутии за яйца, изолация.

След като го изхвърлим: рециклирането е възможно, но обикновено не е икономически изгодно

Влияние върху здравето: полистиролът може да отделя стирен, който е потенциален невротоксин и канцероген. Проучвания върху животни показват вредноот му влияние върху червените кръвни телца, черния дроб, бъбреците и стомаха. Стиренът се натрупва в мазнините в организма и обикновено се превръща в стирен оксид, който има канцерогенно действие. Отделянето на стирен зависи от температурата, затова не се препоръчва използването на стиропорени чашки за горещи напитки. Работници във фабриките, изложени на вредното му влияние, могат да развият неврологични проблеми, като забавени реакции, промяна във виждането на цветовете, проблеми с равновесието. Нивата на стирен в производствените помещения многократно надвишават нивата, на които са изложени обикновените хора. Въпреки това „Стиренът е замърсител във всички полистиролни опаковки” (Ahmadand Bajahlan 2007) и е най-добре да не припарваме до него. „Имайки предвид токсичността на стирина и отделянето му във водата и в други хранителни продукти, е най-добре този материал да не се използва за опаковки за храни. Стиропорени чашки в никакъв случай не трябва да се използват за горещи напитки.”

Номер 7: Други типове пластмаса

Използват се за: бутилки (за вода, за спортисти, за бебета), капаци, електроника, прозрачна пластмаса, медицински контейнери, торби за печене, опаковки. Тези пластмаси са произведени от комбинация от горепосочените шест вида или не попадат в нито една от категориите.

След като ги изхвърлим: почти невъзможно е да бъдат рециклирани заради смесената им структура.

Влияние върху здравето: като се има предвид смесената им структура е трудно да се определи общото им влияние върху здравето. Този тип пластмаса обикновено съдържа ВРА, който нарушава хормоналния баланс. За съжаление ВРА се използва навсякъде през последните 80 години (в опаковки за храни и напитки, лепила, препарати за забавяне на горенето), но все пак е добре да положим усилия да избягваме използването на този тип пластмаса доколкото е възможно

Други акроними

Можете да срещнете и други акроними, като PBDE, BBP, DBP или TBBPA. Това са химически добавки, които придават на пластмасата различни качества като гъвкавост или здравина. Нито една от тях не е добра за организма, защото подобно на ВРА, те влияят на хормоналния баланс. Тези добавки трудно се разграждат, натрупват се в мастната тъкан на живите организми и в крайна сметка животните, които се намират на края на хранителната верига поемат най-много токсини.

А сега какво?

За съжаление пластмасата никога не е напълно безопасна, но някои типове са по-вредни от други. ИЗбягвайте номера 3, 6 и 7 (типа пластмаса обикновено е отпечатън на дъното на опаковката).

Някои компании вече осъзнават огромния проблем, който предизвиква пластмасата, и търсят различни решения. Вече знаем как да произвеждаме полимери, които не само се разграждат в природата, но и се разтварят във водата без да оставят никакви след или да отделят вредни токсини. Това не само е революционно, но и заслужава нашата подкрепа. Много компании вече участват в рециклирането и повторната употреба на пластмаса, или в производството на безвредни полимери (от соя, царевица, нишесте, кори на портокали). Част от тези компании са участниците в CradletoCradle (над 2000 продукта), EarthshipBiotecture, Patagonia, PlanticTechnologiesInc, NatureWorks, EuropeanBioplastics (Biokunststoffe), BioPak.

Тези компании допринасят за една положителна промяна, за разлика от онези, които продължават да следват познатия вече път и да замърсяват земята с елементи, които не само не се разграждат с десетилетия, но и съдържа токсини, които се натрупват. Какво можем да направим? Да намалим употребата на пластмаса, да познаваме различните типове, които се използват, да проучим различни алтернативи и да променим поведението си като потребители. Това е едно добро начало. В края на краищата ние вземаме решение с парите си и така влияем на това кои компании ще процъфтяват и кои ще останат в миналото.

Какво да променим?

  • Не купувайте храни в опаковки, произведени от пластмаси с номера 3, 6 и 7.
  • Избягвайте да затопляте храна в пластмасови температури. При повишаването на температурата се отделят вредни химикали. Поради същата причина не консумирайте горещи напитки от пластмасови чаши.
  • Не купувайте вода в бутилки за еднократна употреба. Вместо това си вземете бутилка от неръждаема стомана и я използвайте многократно.
  • Мийте пластмасовите кутии с по-леки препарати, силните препарати водят до отделянето на вредни химикали от пластмасата.
  • Не използвайте найлонови торбички. Винаги си носете платнени торбички, когато пазарувате.
  • Съхранявайте храните си само в пластмасови кутии, които са безопасни – номера 1, 2, 4 и 5. Или най-добре използвайте стъклени кутии.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphpotos.net

Сподели :

Прочети още