• понеделник , 26 февруари 2018

Проклятието на пластмасата – част 1

Ах, проклятието на пластмасата! Тя ни заобикаля отвсякъде и неизменно присъства в живота ни. Тя е причина за множество здравословни проблеми, а освен това и замърсява околната среда. Един от най-ранните ми спомени е от закопчаването на найлоновите памперси около кръста ми. И до днес еднократните памперси – макар и без съмнение от огромна полза за родителите по цял свят – допринасят за планини от отпадъци. И разбира се не става въпрос само за памперсите. Те са просто част от един по-голям проблем – изхвърлянето на над 245 милиона тона пластмаса всяка година – пластмаса, която природата не може да разгради.

plastics

Циклите в природата са съвършени. Няма такова нещо като отпадъци. Всичко е храна. Но не и в нашия свят. Инициативи като “CradletoCradle” и “upcycling” бавно започват да променят това.

Споменаването на памерсите не цели да обвини родителите, които ги използват за децата си. Защото без значение дали става дума за памперси, кутии за храна, изолация на стените, еднократни бутилки, найлонови торбички, подплата, опаковки, килими, ламинат, тръби, компактдискове, вътрешно обзавеждане за автомобили, кошчета за боклук, чашки за кафе или завеси за баня – на практика всички сме „виновни” за ежедневната употреба на пластмаса.

Ще ви бъде много трудно да изкарате и един ден без да използвате пластмаса. Това би било забавен експеримент: колко дълго си мислите, че ще издържите? От какво е направена четката ви за зъби? Хм, изглежда експериментът ще приключи още сутринта.

За да се ориентирате в пластмасовата джунгла, ще ви запознаем със седемте основни типа пластмаса, къде се използват и най-често срещаните здравословни проблеми, които могат да предизвикат. Това разбира се няма да ви отърве от пластмасата, но поне ви позволява да вземате информирани решения, за да намалите употребата й или поне да избирате такава с най-малко вредно влияние. Понякога е наистина лесно да избегнем употребата на пластмаса като използваме платнени торбички например. Друг път е по-трудно, но проявете малко въображение и ще се справите.

Пластмасовият остров, който се носи из тихия океан е приблизително с размерите на Тексас. Наистина ли искаме той да продължава да расте? На някои места в океана учените са измерили 10 пъти повече пластмасови частици отколкото планктон и са нарекли тези води „пластмасова супа”. Важно е да сведем до минимум употребата на пластмаса докато не започнем да използваме полимери, които природата може с лекота да разгражда. Тогава това няма да бъде замърсяване, а наторяване или поне неутрално действие. Това вече е възможно и наистина се случва!

Видове пластмаса: кодове от 1 до 7

Номер 1: Полиетилен терафталат, РЕТЕ или РЕТ (полиестер)

Използва се за: бутилки за перилни и почистващи препарати; кутии за храна, еднократни бутилки за вода и безалкохолни напитки.

След като го изхвърлим: може лесно да бъде рециклиран и използван за производството на еднократни бутилки, подплата за якета и спални чували, полиестер (мокети и други тъкани).

Влияние върху здравето: възможно е РЕТ да отделя антимон, особено при висока температура, примерно ако оставите бутилка вода в гореща кола или ако използвате такива пластмасови съдове в микроволнова печка. Отделянето на бромови съединения и антимон от еднократните бутилки за вода е най-високо при този вид пластмаса в сравнение с други видове. Максимално допустимото съдържание на антимон в питейна вода е 6 микрограма на литър, когато този лимит бъде надвишен дори и за съвсем кратък период има риск от поява на гадене, повръщане и диария.

Номер 2: Полиетилен с висока плътност, НDPE

Използва се за: торбички за еднократна употреба, бутилки за шампоан, перилни препарати, моторно масло, прясно мляко и вода.

След като го изхвърлим: лесно може да бъде рециклиран и използван повторно за същите цели; ако е цветен се използва и за производството на играчки, тръби, маркучи, ламинат.

Влияние вързху здравето: смята се, че този тип пластмаса почти не оказва влияние и рисковете са малки. Но както и повечето пластмаси, той отделя естрогенни химикали и може да повлияе върху хормоналния баланс. Не е ясно доколко това оказва влияние върху нормалното функциониране на организма.

Номер 3: Поливинил хлорид, PVC

Използва се за: тръби, опаковки, блистери за лекарства, прозрачни опаковки за храни, завеси за баня, бутилки за олио, бутилки за сосове, рамки за врати и прозорци, бутилки за препарати за почистване на прозорци.

След като го изхвърлим: Тази пластмаса съдържа много токсични добавки, които правят рециклирането трудно. Без значение дали се рециклира или не и в свата случая е възможно отделянето на вредни химикали.  

Влияние върху здравето: производството и изхвърлянето на PVC води до отделянето на вредни елементи като олово, диоксин, винил хлорид, DEHA, фталати (примерно DEHP, BBP, DBP) и етилен дихлорид. DEHP, широко използван елемент, който прави пластмасата мека, влияе върху хормоналния баланс и може да предизвика рак на тестисите и безплодие при много животни, включително полярните мечки, елените и китовете. Предполага се, че той може да има същият ефект и при хората и Швейцария забранява употребата му за производство на играчки за деца през 1986г. Някои фталати се свързват с риска от възникване на дихателни проблеми при децата. Систематизиране на съществуващите проучвания показва, че фталатите, отделяни от PVC-материали водят до повишен риск от алергия и астма. Освен това фталатите има тератогенни и канцерогенни свойства, така че най-добре избягвайте този вид пластмаса.

Следва продължение…

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още