• понеделник , 26 февруари 2018

Правилно хранене и упражнения за добро зрение

eyeglassesПрез последните години все по-често прекарваме голяма част от деня си, взрени в екраните на компютри, лаптопи, таблети или мобилни телефони, а това води до напрежение и умора на очите. Прибавете към това и естественото влошаване на зрението с възрастта и вече имаме сериозен проблем. Въпреки това с малко упражнения и подходящо хранене можем да запазим доброто си зрение през годините.

Хранене за добро зрение

Богатият на полезни вещества хранителен режим може да помогне не само на общото ни здравословно състояние, но и на зрението ни. Ето някои храни, които са особено полезни за очите:

Зеленолистни зеленчуци, моркови, тиквени семки, сладки картофи, жълти чушки и жълтъци – те съдържат силни антиоксиданти като бета-каротин, зеаксантин и лутеин, които предпазват от влошаването на зрението с възрастта в следствие на отслабването на мускулите. Пиенето на прясно изцеден сок от моркови два пъти на ден е идеално решение за подобряване на зрението.

Храните, богати на сяра, летицин и цистеин, са друга полезна добавка към ежедневното ви меню. Примери за такива храни са чесън, лук, праз, ядки, млечни продукти, кокос и бобови растения. Те действат добре на лещата на окото и предотвратяват появата на катаракта.

Боровинките, касиса, акаи и годжи бери са богати на антоцианин – мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който подобрява здравето на очите.

Някои риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на важни мастни киселини, които укрепват мембраните и подобряват остротата на зрението.

Витамините С и Е, както и минералите цинк и мед също помагат за поддържането на добро зрение. Цитрусовите плодове, броколите и брюкселското зеле са богати на витамин С, а ядките (особено бадемите) съдържат витамин Е и мед. Яйцата и телешкото месо от свободно отглеждани животни са богати на цинк.

Упражнения за добро зрение

Затопляне на очите. Разтъркайте ръце една в друга, за да ги затоплите и ги поставете върху очите си за пет секунди. Повторете три пъти.

Въртене на очите. Погледнете нагоре и бавно направете кръг с поглед – 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно.

Фокус. Дръжте химикал на една ръка разстояние от очите си и се фокусирайте върху него, след това бавно приближете химикала на 15 см от носа си, като го следите с поглед, после отново го отдалечете, като продължавате да го следите. Повторете 10 пъти.

Масажиране на слепоочията. Използвайки кокалчетата на палците си масажирайте слепоочията си с леки кръгови движения – 20 пъти в едната посока и 20 пъти в другата. Повторете същите движения и по средата на челото над веждите, както и под очите от двете страни в основата на носа.

За добро зрение е важно и да се наспивате добре – поне осем часа на ден в тъмна стая. През деня също давайте почивка на очите си поне по пет минути на всеки час.

Източник:http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още

 • Нисимов

  Цистеин хидрохлорид – аминокиселина с антиоксидантно и хепатопротективно деиствие.

  Л-цистеин е
  заменима аминокиселина, която се съдържа в протеина бета-кератин, който
  е основен структурен елемент за формирането на косата, ноктите и
  кожата. Подпомага за формирането на колаген, който е ключов за здравето и еластичността на кожата, косата и ноктите.
  Л-Цистеин е необходим за формирането на аминокиселината Таурин и е важен компонент за формирането на мощния антиоксидант Глутатион .
  Л-Цистеин подпомага
  детоксификацията на тялото от вредни токсини и защитава мозъка и черния
  дроб от разрушителното действие на алкохол, цигари и др.

  Изгражда и заздравява структурата на кожата, косата и ноктите;
  • Подпомага производството на колаген;
  • Подобрява еластичността на косата и кожата;

  Л-Цистеин подобрява
  структурата на лигавицата на стомаха и тънките черва, което подкрепя
  храносмилателната система срещу вредните въздействия от приема на
  различни лекарства (аспирин и др.). Особено важен е за метаболизма на
  различни биохимични съединения като Коензим-А, Биотин, Липоева киселина и
  Глутатион.

  Л-Цистеин е добре да се комбинира със Селен (Selenium), витамин B-6 и витамин Е за максимална ефективност.

  Препоръчителен прием 1-2 гр. на ден с обилно вода.

  Продуктът не е лекарствено средство.

  L-cysteine hcl monohydrate 99 %, usp. bp.

  Цена: 500 гр. – 40 лв. и куриерски.

  За контакт 0877089460