• вторник , 23 януари 2018

Посевните дни на Мария Тун за 2014

maria tun

И тази година Сдружение по АЛПСТ издаде на български език Календарът на Мария Тун.

В това вече 52-ро издание на „Мария Тун ® Посевни дни“ бяха въведени редица новости, на които се решихме в отговор на многобройните запитвания от читатели, споделиха от българското издадтелство. Отново е осветлен винаги появяващият се въпрос за разликите с лунните календари. Ще намерите и отговори на въпросите за действието на констелациите в различните от нашия региони. Истинско удоволствие и много практически обогатяващо четиво са многобройните разкази на ползващи Посевните дни домашни градинари, градинари-производители, лозари, сомелиер, лекар и големи земеделски общности от различни държави, които се отзоваха на предложението на Матиас Тун да изпратят чрез местните си издатели своите впечатления и опитности. Към някои от разказите са добавени и опитностите на Мария и Матиас Тун , което ги прави още по- богати, вълнуващи и полезни.

Фрау Тун, наричана така на повече от 30 езика, премина прага през февруари миналата година. Тъгата е неизбежна, липсата също, но голямо е и вдъхновението, което ни остави с делото и личността си. Двете поколения след нея: децата й Матиас К. Тун и Кристина Шмидт- Рюдт, както и внуците Николай, Лара, Летиция и Фридрих, продължават работата на Опитната станция и издателството.

Календариума за отделните месеци на новата година с обичайните месечни обзори се изработва за всяка година и ще го намерите в познатия вече вид и за 2014-та. Специално за българското издание в месеците юни и юли са посочени подходящите дати за събиране на реколтата от житни за семе, които в оригинала са чак през август. Календарът на „Мария Тун® Посевни дни“ по месеци се изработва за всяка година, за да подкрепи работата на градинари, фермери, лозари, сомелиери, пчелари, ландшафтни дизайнери, цветари, всички, работещи с дърво и дървесина, работещите с хляба, сладкишите и млякото, както и тези, които се грижат за балконски цветя и тревни площи.

Още за 2-ро издание на „Мария Тун ® Посевни дни“: http://oporabg.com/?q=node/1997

Сподели :

Прочети още