• понеделник , 26 февруари 2018

Популяризиране на хранкооп: събития

популяризиранеВ предишната статия от поредицата ви разказахме как можете да популяризирате дейността на хранкоопа, разчитайки на връзки с медиите и комуникация от уста на уста, днес ще разгледаме как можете да привлечете нови членове, чрез участието във и организирането на различни събития.

Откриване

В зависимост от целите и средствата, с които разполагате, решете дали искате да организирате голямо събитие по случай основаването на хранкоопа или нещо по-скромно. Във всеки случай вместо сергия с листовки и няколко плаката, по-добре организирайте нещо по-интерактивно – например приготвяне на смутита, дегустации или размяна на рецепти. Така ще привлечете повече хора и случайни минувачи, които ще полюбопитстват с какво се занимавате.

Участие в събития

Участието в различни събития отнема време за подготовка, а най-вероятно ще са ви нужни и средства за наемане на щанд. Отделно за самото събитие ще са ви нужни поне двама доброволци, които да бъдат през цялото време на щанда. Затова е важно внимателно да избирате събитията, в които се включвате, като най-важният въпрос е дали дадено събитие ще бъде посетено от типа хора, които се стремите да привлечете към хранкоопа. Подходящи събития, в които можете да участвате са семинари и конференции за здравословно хранене, изложения, посветени на производството на храни, различни „зелени” събития, свързани с устойчивото развитие, местни фестивали, демонстриращи различни обреди и традиции, включително традиционни рецепти и т.н. Задължително при участие на подобни събития си носете листовки с допълнителна информация за хранкоопа и по възможност си записвайте контактите на хора, които проявяват интерес, за да се свържете с тях по-късно.

Организиране на събития

Организирането на различни събития е начин да превърнете хранкоопа не само в място, откъдето човек може да се снабди с екологично чиста и местна продукция, а и в място на социални контакти и източник на полезна информация. Много хранкоопи организират събития с образователна насоченост на теми като здравословно хранене, биопроизводство, съхранение и приготвяне на различни храни, намаляване на хранителните отпадъци и опаковки и др. Събитията може да са под формата на лекции, уроци по готварство, посещения на ферми, а може и просто отделните производители да дават неформални съвети или разпечатани рецепти на хората, които пазаруват от тях. Лекциите и уроците по готварство могат да се провеждат и от доброволци, членове на хранкоопа, ако те се чувстват достатъчно сигурни и подготвени, но ако имате възможност по-добре е да привлечете за тях външни специалисти. Освен образователни събития, можете да организирате и дегустации на традиционни рецепти или нови продукти (когато към хранкоопа се присъедини нов производител); също така е добре производителите, които предлагат по-нетипични плодове или зеленчуци да предлагат на клиентите си да ги опитат преди да купят. Събитията могат да се провеждат успоредно с фермерските пазари, в специално отделено за целта време или по време на участието ви в изложения, провеждани от други организации, но при всички положения е важно да публикувате информация за тях и да я разпространите до повече хора.

Статията е подготвена с любезното съдействие на FoodCoops.org - източник на информацията. Снимка: patpitchaya at freedigitalphotos.net.

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Сподели :

Прочети още