• четвъртък , 22 февруари 2018

Пелени за многократна употреба

пелени за многократна употреба

Пелените за многократна употреба вече са широко употребявани по света и съвсем логично започнаха да настъпват и у нас. Те нямат нищо общо с някогашните парчета плат, с които сме били повивани, това са продукти с модерен дизайн, изработени от специални технически тъкани, плод на изследователска дейност.

Начинът им на поставяне е подобен на еднократните пелени, както и функциите им – повиване. Те не пропускат, но и не запарват, като в същото време горният пласт поддържа кожата на бебето суха. Съществената разлика с класическите еднократни пелени е, че те могат да се използват многократно. Толкова многократно, че един набор добре поддържани пелени могат да отгледат едно, две, а защо не и три деца, което е възможно благодарение на качеството и специалните им тъкани. Всяка стъпка в производството на тези продукти, от изтъкаването на платовете, боядисването и и/или избелването и съшиването, преминават през строг контрол и са тествани според всички критерии за нетоксичност към човека и околната среда. Те не изискват никаква специална поддръжка и могат да се перат безпроблемно в пералня с минимално количество перилен препарат.

Основното предимство на пелените за многократна употреба са, че те не предизвикват алергии, което ги прави комфортни за бебето. Кройката и тъканта са съобразени с допира на бебешката кожа, ръбчетата не дразнят и не оставят зачервявания и следи от притискането. Не на последно място трябва да отбележим и факта, че деца, отгледани с многократни пелени по-рано изграждат стабилни хигиенни навици.

Факторът семеен бюджет също накланя везната в полза на пелените за многократна употреба – с прости калкулации на средната нужда от преобуване на едно бебе от раждането му до окончателно приучване към гърне плюс разходите за пране дава резултат от 50% до 75% похарчени средства по-малко в сравнение с еднократните пелени.

Факторът екология. Дали сме се замисляли колко пелени са необходими за да отгледаме нашето дете? Едно бебе от раждането си до 1-годишна възраст използва 6-8 пелени дневно, от 1 до 2 години използва около 5-6 дневно, от 2 до 3 години – средно 4 бр дневно. Крайният резултат е средно 6 570 пелени за всяко дете! Всяка от тези пелени, готова за извърляне тежи средно между 150 и 250 грама в зависимост от възрастта на детето и кога е използвана пелената (през деня или през нощта). Ако усредним броя на 1095 пелени за през нощта и 5475 пелени за през деня и ги умножим по теглото им при изхвърляне, резултатът е повече от 1 тон отпадъци за всяко от нашите деца!

Не е за пренебрегване фактът, който малко от нас знаят – за разграждането на една пелена за еднократна употреба са необходими средно 500 години, тъй като тя съдържа полиетилен, и абсорбиращ гел, чийто химични съединения завинаги остават в природата.

Пелените за еднократна употреба представляват около 10% от всичките битови отпадъци. По тази причина в много европейски градове родителите, избрали многократните пелени за отглеждане на бебето си, биват поощрявани от общината по местоживеене, като получават част от средствата за закупуването им обратно. Такива програми вече действат на територията на почти всички европейски държави.

В България вече се предлага добър избор от по-разпространените в света видове и марки пелени.

Последните разработки на екологични пелени са базирани на директно проучване на мненията на родителите. Така както всички бебета са различни и всеки родител има различни умения в преобуването и обличането на бебето, не съществува универсален модел пелени, който да бъде решение за всички деца и във всеки момент от денонощието. Така са създадени различни разновидности пелени, с цел да задоволят предпочитанията на родителите и нуждите на бебето според неговото тегло, структура на тялото, а също и според дневната активност, следобедна дрямка, нощен сън, пътуване. Различните сезони също могат да повлияят върху избора на пелени според материята, от която са изработени. Преминаването от еднократни към многократни пелени е преди всичко въпрос на личен избор, но фактите, изложени по-горе дават достатъчно доводи поне да се замислим, преди да изхвърлим поредната употребявана еднократна пелена в контейнера наблизо.

Снимка: GDiapers

Автор: Валентина Петкова

Сподели :

Прочети още