• вторник , 23 януари 2018

Пазарът за кашкавал в Алкмаар

alkmaar cheese market

Историята 

През 1365 г. в града имало само един кантар за кашкавал, а по-късно през 1612 г. броят им се увеличил до четири. Гилдията на разносвачите на кашкавал, т. нар. „kaasdragersgilde”, е първата спомената в архивите през 1619 г. Всъщност обаче, за първа година на пазара, който винаги се провеждал на Waagplein, се счита 1593 г. Площадът е разширяван няколко пъти – не по-малко от осем пъти в порядък от две столетия, докато достигне сегашните си размери, които само доказват важността на търговията с кашкавал за града.

През 17-ти век кашкавалът бил търгуван само в петък и събота, в периода от май до деня на Вси Светии (1-ви ноември), а през 18-ти век – в четири дни от седмицата.

Нареждане на кашкавала

Пазарът отваря за посетители в 10 ч. сутринта, но преди това се извършва доста подготвителна работа. Камиони от фабриките Кампина и Коно карат кашкавал до площада. В 7 часа аранжьорите започват да го подреждат като под зоркото око на отговорника на пазара, те поставят в дълги колони около 30 000 килограма кашкавал от вида Едам и Гауда. Броят на питите варира от 700 до 1000. По време на подреждането, търговците преглеждат кашкавала дали изглежда добре, тъй като външният вид е от особено значение. Всичко трябва да е готово и изложено до 9:30 ч.

„Бащата на кашкавала“ 

От разносвачите на кашкавал се изисква да бъдат в Waaggebouw (помещението за теглене) в 7:00 сутринта, но обикновено само аранжорите отиват навреме. Разносвачите на кашкавал пристигат в 9:30. Закъснелите или тези, които нарушават правилата, се глобяват от Старшия Началник. Част от парите, събирани от глоби, се даряват на училище в малкото градче Алкмаар, а остатъкът остава в гилдията.

В 9:30 ч. „Бащата на кашкавала“ – ръководителят на четирите доставящи компании, обявява на разносвачите в помещението за теглене количеството кашкавал в тонове, което ще се предложи на пазара и дали ще присъстват важни гости като журналисти или телевизионни екипи. След това прави проверка за присъствие по списък и разпределя компаниите из пазара.

Отварянето 

Точно в 10:00 часа звънва Камбаната, за да оповести отварянето на Пазара на кашкавал в Алкмаар. Често пъти този, който удря камбаната, е гост на пазара – известна личност от спортните или телевизионните среди или чуждестранен посланик.

Оценката на качеството

Още с отварянето на пазара дегустаторите и търговците се заемат с работа. Инспектирането на кашкавала не включва само гледане на външните му белези. Те почукват по него и с помощта на специална лъжица загребват парче, след което го стриват между пръстите си, помирисват го и разбира се, го опитват на вкус, за да определят съотношението между влажност и масленост.

Договарянето на цената

Пазарлъкът за цената на килограм се прави чрез уникална система, включваща типични пляскания между ръцете на търговеца и купувача, докато се уговарят на глас за цените. С последното плясване двамата си стискат ръцете за уговорената сума на партидата кашкавал.

Претеглянето

След сключване на сделката, носачите на кашкавал пренасят продадения кашкавал до везните, където той бива претеглен. Има три размера везни – за малки, за средни и за големи количества. Тасманът (касиерът) претегля кашкавала под зоркото око на waagmeester (майсторът на тегленето) – държавен служител, съблюдаващ коректното претегляне на кашкавала за клиента. Мотото на Гилдията в Алкмаар е: „Грешното теглене е извращение пред очите на Господ“.

Тасманът седи до везните и лесно може да бъде разпознат по това, че носи чанта около кръста си. След претеглянето, той отбелязва всяка пита кашкавал с печат.

Извозването

След продажбата и тегленето на кашкавала, разносвачите го отнасят до камионите на купувачите.

Кашкавалът се пренася на специална дървена носилка, провесена между двамата носачи. Тя може да носи до осем пити Гауда, като всяка от тях тежи по 13.5 килограма. Общото тегло на натоварената носилка често достига до 130 килограма. Носачите се движат със специфична ритмична походка за улеснение и с цел да не се клати товара.

Краят на пазара

Останалите след покупките пити кашкавал се натоварват обратно на камионите на доставчиците. Целият площад трябва да бъде освободен преди затварянето на пазара в 12:30 на обяд, за да може на негово място да бъдат подредени столовете на околните кафенета.

Източник: Kaasmarkt.nl, снимки: Wikipedia

Сподели :

Прочети още