• четвъртък , 22 февруари 2018

Пътят на памука до тениската

памукСутрин в делови стил, следобед – кежуъл шик, а вечер – тотално секси. Имате си дреха за всеки случай, нали?

Основните ни съображения при избора на дрехи са дали ни отиват, дали са на мода и дали са ни удобни. Рядко се замисляме за състава на материите, които обличаме върху кожата си, а още по-рядко как точно са произведени.

Да оставим настрана синтетиката, от която никой не очаква нищо добро. Можем ли да разчитаме, че естествените материи са най-доброто за нас?

Отглеждането и преработката на памук, дори и био, изисква много вода. Близо 3000 литра вода се изискват за производството на една тениска, а в повечето случаи на индустриално производство това се извършва в области с недостиг на такава. Близо 3/4 от световното производство е ГМО монокултура, която изисква повече пестициди и препарати. За да се задоволи голямото потребление на памук, такава култура се засажда на огромни площи в бедни райони, вместо да се отглежда храна за изхранване на населението. Над 250 млн души в Света работят в индустрията на памука и около 25 млн тона е годишното производство, от които едва 1% е биопамук.

И докато ние си носим евтиното памучно бельо, дънки и тениски, има хора, които умират от отравяне при работата с препаратите, използвани в тази индустрия. Данните сочат за средно по 77 смъртни случая на ден в световен мащаб или 28 000 души годишно намират смъртта си, докато ние се чудим кой цвят и коя кройка ни стоят по-добре.

Докато стигнат до тениската в целофановото пакетче, памучните влакна влизат в контакт със стотици химикали, които в крайна сметка се полепват по нашата кожа. Започва се с препаратите, които поддържат еластичността на нишката, за да се осигури добро предене и тъкане на влакната, после оптическите избелители, които правят цветовете по-ярки при боядисването, следват всякакви други емулгатори и агенти, осигуряващи мекота и перфектен вид на материята. Според доставчиците на препарати, индустрията използва близо 2000 вида препарати, които се абсорбират в плата. Всяка една нова тениска в магазина има 113 гр. отровни химикали. Нетоксичното багрене на платовете все още е скъпо – боите съдържат тежки метали като кадмий и олово и се фиксират с токсични пластификатори. В хода на производството голяма част от тези химикали се измиват с разтворители или детергенти, разтворени в отпадъчни води, но част от тях остават в тъканите и попадат върху кожата ни с всяка нова дреха дори и след първото й изпиране.

Вече споменахме, че биопроизводството на памучни тъкани също е водоемко, макар и по-малко, но то поставя много по-висока стойност на хората и природата: не се допуска отглеждането на ГМО памук и употребата на химически препарати, взимат се под особено внимание социалните стандарти, забранена е употребата на всички опасни химикали в хода на преработката.

еко-сертификати за мода

Ако трябва да сме напълно честни за това какво облекло е най-безвредно за нас хората и за природата, то най-доброто решение е да намалим емоционалните покупки на модни дрехи с мимолетна стойност и да пазаруваме само устойчиви и качествени материи, позволяващи да ги носим по-дълго време. Правилото Reduce – Reuse – UPcycle тук важи със пълна сила. Повторната употреба, размяната или претворяването на дрехите може не само да ни спести средства, но и всички тези отровни химикали, запечатани в новите дрехи; спестява природни ресурси и отравяне на земята, която ни дава храна. За децата, които израстват дрехите толкова бързо, е съвсем разумно те да се препредават от дете на дете, особено що се отнася до бебешките дрешки.

Пазаруването на дрехи втора употреба е възможно решение, за да си намираме качествени и устойчиви във времето дрехи. Сред тези с първо качество, които се предлагат в нашите second hand магазини, има и такива от биологично производство предвид, че повечето големи марки вече поддържат и еко серии.

Избрано от он-лайн магазин “Здравословен”
www.zdravosloven.com

Марката Under The Nile и фермата им в Египет, Sekem са част от един проект, включващ 13 египетски села в Sharkeya, Египет и подпомагащ развитието и социалното благоденствие на тези общности. Проектът осигурява работа на жителите на тези селища и едновременно с това подобрява здравословните, образователните и другите социални грижи за живеещите там хора. Жителите на тези села започват да се учат като първо изработват играчки от плодове и зеленчуци. След това започва и същинската работа. Селяните получават материали за изработването на продуктите и достатъчно време, за да ги приключат. При вземането на готовата продукция, в замяна те получават феър трейд заплащане и най-важното добри здравни, образователни и други социални грижи. Купувайки продуктите на Under The Nile, вие допринасяте за едни по-щастливи, образовани и здрави хора, без значение, че те се намират на хиляди километри от вас. Сертифицирана от GOTS.

еко-сертифицирани облекла
Избрано от био магазини “Балев Био Маркет”
www.balevbiomarket.com
 еко-сертифицирани облекла 1

Следва част 2: Дрехите втора употреба като устойчив стил на обличане

Публикация от брой 2012-07 на Списание “Органично”

Източници:
Greenpeace,
WWF - http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_freshwater/freshwater_problems/thirsty_crops/cotton/
The Water Footprint Network - http://www.waterfootprint.org/Reports/Report18.pdf
Ecouterre - http://www.ecouterre.com/infographic-how-many-pounds-of-textiles-do-americans-trash-every-year/
www.label-online.de,
www.naturtextil.com и
Национален съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба (www.nsvtdvu.org); Снимки:
Национален съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба (www.nsvtdvu.org)

Сподели :

Прочети още