• понеделник , 26 февруари 2018

Първият град в САЩ със 100% възобновяема енергетика

Бърлингтън, най-големият град във Върмонт, САЩ, показа на света, че не се нуждаем от замърсяващи и опасни енергийни източници, като ядрена енергия, въглища и петрол, за да посрещнем енергийните си нужди. Всъщност градът дори произвежда повече електроенергия, отколкото е търсенето, като използва изцяло зелени технологии. Тъй като е наясно с рисковете, свързани с конвенционалното производство на електроенергия, градът е направил важна стъпка в посока намаляване на тези рискове, като е възприел устойчив модел за задоволяване на енергийните си нужди. Защитата на околната среда му е донесла и неочакван бонус – намаляване на разходите. Проблемът с конвенционалните източници на енергия.

слънчеви панели

След трагедията във Фукушима много хора ще запомнят за дълго рисковете на ядрената енергетика. Както пише Итън Индиго Смит в статията си Ядрена енергия – радиоактивност в плановете за устойчива енергетика:

„Това, което със сигурност знаем, е, че радиацията е опасна и унищожава всички биологични форми на живот на планетата. Знаем, че ядрените отпадъци не се разреждат, само се разпръскват. Знаем, че ядрените отпадъци са на практика неунищожими в продължение на милиони години. Знаем, че никое количество енергия не е достатъчно основание, за да рискуваме съществуването си. Знаем и че от научна гледна точка ядрената енергетика не може да бъде определена като „безопасна”, докато не намерим начин за съхранение и отстраняване на ядрените отпадъци и не премахнем напълно рисковете за човешкото здраве и околната среда.”

За съжаление ядрената енергетика не е единственият опасен енергиен източник. Твърдите горива съсипват околната среда. С изгарянето на въглища във въздуха се отделят тежки метали, а петролът и природният газ повишават нивата на въглеродния диоксид. Прибавете към това унищожителните практики за добив на тези ресурси – фракинг, сондиране, минодобив – и ще получите високата цена, която плащаме за лукса да имаме електричество. Твърдите горива водят и до скъпи и унищожителни войни в Средния Изток в опит да се получи контрол върху правата за добив на петрол в тези държави.

За щастие съществуват алтернативи, които не само са устойчиви, но и носят финансови ползи.

Зелената енергия е добра за бюджета

За разлика от останалите градове в САЩ, Бърлигтън не е регистрирал увеличение на разходите си за производство на електроенергия от 2009 насам. Кен Нолан е част от ръководния екип на Бърлингтън Електрик, енергийна компания, която обслужва 42 000 жители на града. Както се оказва да бъдеш „зелен” е добре за бюджета:

„Градът винаги се е интересувал от влиянието си върху околната среда. Намалението на парниковите газове е един от основните въпроси, които са стояли пред нас. Но по това време решението дали да се захванем с възобновяеми енергийни източници се разглеждаше основно от икономическа гледна точка. За наша изненада финансовият ни анализ показа, че в дългосрочен план най-евтината инвестиция с най-малко рискове е именно във възобновяеми енергийни източници”, казва Нолан.

Финансовите ползи от преминаването от твърди горива към възобновяема енергия никак не са малки. Чрез въвеждането на ветрогенератори, водни електроцентрали, соларни панели и биомаса през следващите 20 години градът ще спести 20 милиона долара.

Голяма част от енергията на града идва от водна електроцентрала в Мейн, както и от собствената им водна електроцентрала на река Уиноски. Около 35% се произвежда от биомаса, в случая дървесина, която се изгаря за производството на пара. А останалите 20% идват от соларни панели и ветрогенератори.

Ако се питате дали този модел може да бъде приложен и към други градове, Тейлър Рикетс, професор по Природни науки в Университета във Върмонт, казва:

„В Бърлингтън няма нищо специално. Няма по-силни ветрове, нито повече реки и със сигурност не е по-слънчево, отколкото в останалата част на САЩ. Просто през последните десет години бяха взети решения да преминем към възобновяеми енергийни източници.”

Не всички обаче са впечатлени от това, че 100% от електроенергията на Бърлингтън идва от възобновяеми източници. Сандра Ливайн, адвокат и природозащитник, твърди, че макар усилията да са похвални, градът използва доста широко определение за възобновяема енергия. Например голям процент от електричеството идва от старата водна електроцентрала в Мейн, която не е толкова безвредна, колкото новите ветрогенератори или соларни паркове.

Кен Нолън смята, че подобен начин на мислене е твърде краен и че засега Бърлингтън се нуждае и от старите източници на възобновяема енергия, за да докаже, че те могат да работят надеждно и рентабилно. С времето усилията им ще помогнат за стимулиране на нарастващия пазар за възобновяема енергия в целия регион.

Независимо чия гледна точка подкрепяте, едно е ясно: Бърлингтън поставя едно добро начало и дава пример, който други градове могат да последват.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още