• четвъртък , 22 февруари 2018

Отрови за всяко време

екипировка

Кои химикали се намират в нашите дрехи?

Хамбург, 29.10.2012 – Маркови производители на екипировка продават женски и детски дрехи с перфлуорирани, полифлуорирани (PFCs) и други опасни химикали, според заключенията на две независими лаборатории, на които са възложени изследванията от Грийнпийс Германия.

Откритията бяха разкрити от Грийнпийс в доклада „Химия за всяко време”. Репортът показва, че продуктите от марките Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla and Marmot съдържат забележими количества от токсичната перфлуорооктанова киселина (PFOA). Якетата Mammut и Vaude съдържат също високи концентрации на флуоротеломерни алкохоли, разграждащи се до PFOA.

”Индустрията за екипировка рекламира своите продукти, показвайки девствена природа. Но в действителност вредните субстанции, използвани от тази индустрия, сега могат да бъдат открити в околната среда и в кръвта на хората по цял свят”, казва Манфред Сантен, експерт от Грийнпийс Германия.

Грийнпийс призовава производителите на екипировка да забранят PFCs в продукцията си и да развият алтернативи, свободни от флуор. Текстилните производители трябва да заменят тези опасни химикали с безвредни за околната среда алтернативи. В частност всички PFCs трябва да бъдат тествани под контрола на регулацията за химикалите на Европейския съюз.

С оборот от повече от милиард евро, Германия е най-големият европейски пазар за екипировка.

”От специализиран доставчик индустрията премина в производител на модерно ежедневно облекло”, казва Сантен. „Потребителите, търсещи водоустойчиви дрехи, имат право да знаят от какво са направени водоустойчивите им дрехи и да бъдат способни да направят избор. Вече има няколко производителя, предлагащи алтернативи на опасните химикали.”

Флуорните съединения са устойчиви и трудно се разграждат в околната среда. Съдържащи се в храната, въздуха и питейната вода, тези химикали стигат и до човешкия организъм. Скорошни изследвания свързват излагането на действието на PFOA с намалена плодовитост, проблеми с щитовидната жлеза и имунни заболявания.

Резултатите от тестовете на Грийнпийс за хормонално активни нонилфенол етоксилати (NPEs) и фталати са също тревожни. Най-големи концентрации на NPEs са открити в детско яке на Seven Summits. Най-висока стойност на фталати е намерена в детско пончо на Northland.

снимка: www.stockfreeimages.com

Преводач: Цветомира Йоцова

Сподели :

Прочети още