• понеделник , 26 февруари 2018

OSGATA срещу Monsanto

No GMO!

Organic Seed Growers and Trade Association (OSGATA), включваща около 300 000 земеделци и фермерски асоциации, които не използват генномодифицирани семена, завежда през 2011г. дело срещу Монсанто, за да се защити от бъдещите съдебни искания, които гигантът често завежда при случайно отвяване на патентованието от него ГМО семена в чужди земеделски земи.

За съжаление миналата година съдът отхвърли искането на OSGATA поради недостатъчни доказателства за издаване на превантивна присъда. С други думи на органичните земеделци не им е разрешено да се защитят от фриволните обвинения на Монсанто. OSGATA решава да обжалва и делото е гледано на 10.06.2013 от трима съдии.

За съжаление отсъждането е потвърдено, но този път земеделците все пак печелят нещо. „Монсанто официално поема ангажимент пред съда да не предприема съдебни действия срещу земеделци, сред чиито посеви неволно са попаднали генномодифицирани организми (случайно довени от вятъра семена или полен).”

Дан Равичър, адвокат на OSGATA, смята решението на съда за частична победа.

„Преди това дело органичните земеделци бяха принудени да предприемат скъпи предпазни мерки или да не използват пълноценно земята си, за да избегнат фалшиви обвинения от страна на Монсанто за нарушаване на патентните закони”, казва Равичър. „Днешното решение означава, че земеделците са били в правото си да заведат подобно дело срещу Монсанто, за да се защитят. Но след като представителите на Монсанто официално обещаха, че вече няма да предявяват подобни искове, съдията реши, че не е необходимо да дава ход на делото.”

С други думи, макар искането на OSGATA да е било отхвърлено, земеделците вече са защитени от съмнителната практика на Монсанто да издирва невинни и често неволни нарушители на „интелектуалната им собственост” – патентованите генномодифицирани семена.

В най-добрия случай днешното решение би позволило на фермерите, чиито посеви са били замърсени от патентованите от Монсанто гени, да съдят гиганта за нанесените от него щети, без да се страхуват, че той ще им отвърне с контра-обвинение за нарушаване на патентното право.

„Решението на съда може и да даде леко предимство на органичните земеделци, но не може да защити храната ни от все по-разпространените технологии на Монсанто”, споделя Дейв Мърфи, основател и изпълнителен директор на Food Democracy Now!, ищец по делото заедно с OSGATA. „Истинската заплаха постепенно излиза наяве. Миналата седмица например на земеделска земя в Орегон бе намерено патентовано от Монсанто генномодифицирано жито, което така и не бе одобрено от власите. И това се случва цели десет години след като то е било засадено там за последно”. Въпреки решението на Апелативния съд OSGATA има възможност да отнесе делото до Върховния съд за преразглеждане и адвокатът им заявява, че в момента земеделците обмислят тази възможност.

Източник: http://wakeup-world.com/
Снимка: John Novotny

Сподели :

Прочети още