• сряда , 21 март 2018

Органичната домакиня – преди всичко майка и съпруга!

Божана Михайлова

Когато става въпрос за органичен начин на живот, на преден план излизат въпроси, свързани с това какво ще се яде, как ще се приготви, какви ще са продуктите, в какви съдове ще се сложим храната си, какъв прах за пране е подходящо да изберем, с какво да почистим къщите си, какви уреди да ползваме, каква козметика и така нататък. С течение на времето обаче нещата някак си се нареждат от само себе си. Повечето от моите познати са се ориентирали към здравословния начин на живот в момента, в който са решили да имат дете. Появата на новия член на семейството доведе и при нас до голeми промени и преобърна вижданията ми за всичко, когато в един миг разбрах колко страшни и опасни са някои неща и колко полезни – други!

Все още уча и така ще е винаги, но с времето, без да се усетя, се промених и аз, и всичко около мен. Престанах да готвя определени ястия и те вече не стоят като алтернатива в менюто ни, други приготвям по различен начин, отговарящ на здравословния. Изхвърлих купчините козметика и ползвам малко, но органична такава, от която съм много доволна. Препаратите за почистване заемаха цял един шкаф, а в момента имам две шишета на кръст и природни заместители, които ме удовлетворяват напълно. Омекотители не ползвам, а прахът ми за пране е заместен с един екологичен прах, от който съм много доволна, както и прословутите топки, които ползвам и в миялната машина. Микровълновата печка е в един кашон под спалнята, а на нейно място са извадени кухненският робот и сокоизстисквачките.

Има обаче една част от органичния начин на живот, която ми се струва най-важна и най-необходима, за да бъдат всички тези усилия оправдани – да сме не просто откачили на тема здравословно, екологично и био, а да сме истински в основната си мисия – майка и съпруга.

В нашата къща живеем „на кораб“! Големият ми син е увлечен по корабите и пиратите и ние непрекъснато сме на кораба цялото семейство! Той естествено е капитан, баща му управлява кораба, брат му е юнга, а аз … познайте … на мен беше отредена ролята на готвачката на кораба, която трябва и да пере мръсните чорапи на моряците! През детските очи аз основно готвя и чистя. Много пъти съм си казвала, че трябва да внимавам да не залитам в маловажните неща и съм се стремяла да го правя, но откакто бях провъзгласена за корабната чистачка, нещо в мен трепна и ме наведе на мисълта, че тази роля трябва да се промени. Винаги съм играла с децата си, правили сме заедно почти всичко, измисляме какви ли не семейни игри, имаме вечер на танците, вечер на специалните игри и какво ли още не, но… може би не е достатъчно! Преди няколко дни получих признание от нашия капитан: „Готвачке, ти си най-забавната на кораба, може да станеш пиратка!“ Най-важното безспорно за всяка една майка е децата й да са щастливи, но понякога не осъзнаваме, че трябва да се положат усилия за това. Винаги имаме работа – не само домакинска, а и тази, която изисква професионалното ни внимание и доста време, но същото това времето лети с бясна скорост! Не усетих кога малкото ми момченце стана на година и половина почти! След няколко години те няма да изискват от мен да си играя толкова с тях, ще се отделят в стаята си и все по-често ще искат да остават сами, докато в един момент ще стоим сами в подредената си екологично чиста къща и ще се чудим какво да правим. Затова съм решила нищо да не изпускам – игри, гушки, спане заедно… какво от това, че къщата е разхвърляна, нали са щастливи децата ми – ще изчистя все в един момент :)

Естествено домакинята трябва да се погрижи и за тати! Децата имат нужда и от спокоен и щастлив баща! А за това отново основна роля има мама! Нещата не опират отново само до органичната храна, а повече от всякога до вниманието и личните моменти, които успеем да си откраднем. Е, не винаги се получава, но съм забелязала, че когато човек има желание да направи нещо хубаво или добро, съдбата му помага!

И не на последно място, но то винаги остава накрая – личното време на домакинята! Това е задължително! Трябва да се открадне, дори само час да е, но да е само за вас и да правите това, което си поискате – дали ще се видите с приятелка, дали ще си направите един пресен сок и ще си седнете с книжка в ръка (любимото ми), дали ще се разкрасявате, или просто ще изгледате един филм – няма никакво значение! Важното е времето да е само за вас и да сте сами или оставени на спокойствие! Това е необходимо, за да сте пълноценна във всичко останало!

Органичната домакиня в моите представи е преди всичко майка и съпруга, а след това миниенциклопедия за еко- и биоалтернативи :)

Снимка: Ивайло Русинов

Сподели :

Прочети още