• вторник , 23 януари 2018

Оранжерия от бутилки

оранжерия от бутилки

Настъпва зима и оранжерията идва в помощ на запаления градинар. Ако една оранжерия не се отоплява какво може да се отглежда в нея – почти всякакви зеленолистни – спанак, марули, листно зеле, бок чой, магданоз, подправки, лук, чесън… (и със сигурност още много видове, но за тези имам личен опит).

Най-разпространените оранжерии са с метална конструкция и стъклени стени и покрив или найлоново покритие. Напоследък се появяват и такива с поликарбонатни плоскости. Варианти много, но когато е налице парична недостатъчност, тогава се задейства креативността и иновативността, а когато и екосъзнанието се включи, тогава се впрягат в действие рециклирането на ценен материал като пластмасови бутилки например. Защо ценен материал, ами защото много често бутилката струва повече от съдържанието й. Както и опаковката често е по-скъпа като финансов разход, екологичен отпечатък и енергия, от нейното съдържание. Знае се, че за производството на 1 бутилка за минерална вода се изчерпва повече вода, от колкото тя побира. Има много начини да се използва повторно пластмасовата бутилка от газирани напитки и минерална вода, като един от тях е за направата на оранжерия. Сами може да се досетим за 3 големи предимства на една такава оранжерия пред нейния събрат, направената от найлон: * използва се материал, който е вече произведен и не е оставен да гние на сметищата, които и без това са пълни с пластмаса и всякакви петролни отпадъци * топлоизолация – наличният в бутилката въздух е естествен термо буфер * безплатен ресурс – единствено се влага време и усилие в събирането на бутилките Най-често този тип оранжерии са с дървена конструкция. Стените и покрива са запълнени с колони от вкарани една в друга бутилки, чието дъно се изрязва. Стълбовете от бутилки са плътно наредени подкрепени от метални нишки или въжета, така че да не пропускат въздух. Придържането на колоните е решено или с опъването на метални нишки по широчина на стената или чрез промушването на бамбукови пръчки през гърлото на бутилката:

оранжерия от бутилки

bottlehouse2

Демонстрация на оранжерия от бутилки на Malvern Show 2010.

С малко креативност и въображение могат да се създават цветни петна и фигури – така помещението се изпълва с вълшебна светлина. Освен за построяването на оранжерия бутилките могат да се ползват и за целите на други постройки като например кучешка къщичка или кокошарник:

къщички от бутилки

Автор: Mer, http://www.zemianazaem.com/

Сподели :

Прочети още