• четвъртък , 22 февруари 2018

Опитът ми с многократните пелени

бебе с пелени

От доста време все се каня да пиша по темата за пелените за многократна употреба, особено след многото запитвания от познати майки за мнението ми, но мисля, че сега, когато сме към края на използването им вече дойде време да дам отзиви от годината и половина опит с тях. Първоначално искам да изясня, че не работя за никой търговец или производител на такива, мнението ми е базирано изцяло на лични впечатления, с изключение на статистическите данни, които не съм проверила лично. Е, хубаво би било да можех да проверя, дали една обикновена пелена наистина се разгражда в природата за около 500 години, но засега се доверих на онова, което намерих в нета по въпроса, вие, разбира се, винаги можете да го подложите на съмнение.

Защо предпочетох пелените за многократна употреба пред еднократните? Първо, защото смятам, че така намалявам негативния екологичен отпечатък от съществуването си. Информацията, която най-често се среща в статии по темата е, че пелените за еднократна употреба се разграждат между 250 и 500 години, изсичат се ежегодно декари гори за добиване на целулоза за пълнежа им, използват се много токсични химикали при производството, от транспортирането им се замърсява допълнително. Вярно е, че за многократните се изразходва вода, ток и препарати за пране, но тъй като ползвам биологично разградими перилни препарати, намерих мир със себе си в това отношение.

По-подробна информация с изчисление на средното потребление на пелени за едно бебе от раждането до приучването му към гърне, както и други екологични аргументи можете да прочетете ТУК

Имайки предвид екологичната ми загриженост за мен останаха две възможности – многократни или еднократни еко/био пелени, които се разграждат по-бързо, но пък и са доста по-скъпи от обикновените. И тук мисълта за семейния бюджет наклони везната в полза на многократните. За тях се иска голяма първоначална инвестиция, но пък както се оказа тя се изплаща с времето. Не съм правила точна сметка колко щеше да ми струва в двата случая, но дори и при най-груба такава, дори и при факта, че сме използвали все пак еднократни за определени случаи (за това ще стане дума по-късно), пак стана ясно че сме спестили средства.

Следващата причина да се насоча към многократните пелени е това, че първия месец след раждането ползвах само еднократни и дупето на бебчето ми беше постоянно зачервено, и това се дължеше не на алергия, а на търкането на нежната кожа в пелената. Виждала съм този проблем и при други бебета. В момента, в който започнахме употребата на многократните пелени, за ден-два кожата се успокои и оттогава нямаме такива проблеми. Крема за подсичане все още си стои почти пълен. Да не говорим за удоволствието да гушкаш мекото пухкаво дупе, каквото ставаше с многократните (те са по-дебели). За мен и от естетическа гледна точка са по-добри, особено с все по-разнообразните десени, които се предлагат.

Дъщеря ми беше на 1 месец, когато вече твърдо знаех, че искам да я отглеждам с този вид пелени. Насочих се към 2-3 модела и преди да избера окончателно, поръчах само по 1 бройка от два различни модела. Принципно се предлагат смесени комплекти, за да се пробват или дори имаше предложения за наем на оборотни пелени. От двете пелени мога да кажа, че едната въобще не ставаше, беше с твърд и шумящ външен слой и прежулваше кожата по ръбовете. Другата напълно отговаряше на очакванията ми, беше пухкава, мека отвътре и отвън и с нежни омекотени ръбове. Тогава поръчах от същия модел още 12, така имахме общо 13, които ни бяха достатъчни при ежедневно пране в първите месеци. Пелената е тип джоб, с подменяема подложка, идва с една резервна, размерът е универсален и се коригира по талията с тик-так копчета на няколко нива, а около крачетата с вътрешни ластици. Външният слой е непромокаем, вътрешния е от нещо като полар, което дори и като се намокри стои някак си не много мокро, а между тях се слага памучната подложка. При пране двете се разделят и самата пелена изсъхва много бързо, за една нощ, така е готова на следващия ден да се ползва отново с другата подложка. С времето и многократното пране подложките станаха по-малко пухкави и като че ли загубиха малко от попивателната си способност, но все пак за толкова време усилено ползване са си все още доста запазени. За петна по тях изобщо не може да става дума, чистички и бели са си, както и самите пелени.

За прането има малко особености. Перат се на 60°, пробвала съм на по-малко и след известно време започват да миришат. При 60° този проблем го няма. Дезинвектант купих, но не се наложи да ползвам. Не се избелват – няма смисъл. Не се гладят – това е много важно, дори подложките, но те нямат и пряк допир с кожата. Могат да се сушат върху радиатор, но само с вътрешната част допряна до него. Ако имате сушилня пък, проблема е ниакъв, аз нямам. И последно, което е и най-големият недостатък на тези пелени, че преди да се сложат в пералнята, ако има аки трябва да се изчисти на ръка. Аз ги пропирах набързо още като ги сваля и чак тогава ги прибирах в кофа за изпиране вечерта. Има специални хартиени кърпички, които могат да се сложат между дупето и пелената, и после да се изхвърлят в тоалетната заедно със съдържимото, но аз нещо не свикнах да ги ползвам. След 6-ти месец, с началото на захранването, започнахме приучване към гърне и за щастие почти веднага се получи с акито, така че може да се каже, че почти не съм прала пелени с аки, различно от първоначалното -кърмаческото.

момиченце

Ползвах изключително само тези пелени до 7-ми месец. В този момент бебка започна да се буди много през нощта, да суче почти през час и съответно много да пишка, и една пелена за цяла нощ не беше достатъчна вече. Трябваше да я подменям, а аз не исках, защото и двете много се изнервяхме с такива нощни приключения. Тогава започнах да слагам еднократна пелена – биоразградима и бяхме спокойни цяла нощ. Горе долу по това време започнахме и по-често да пътуваме, и по време на път също ползвахме еднократни. С течение на времето, не помня колко големи сме били, може би около годинката, когато явно количеството на пишкането се увеличи доста и пелените започнаха да пропускат, ако я оставя по-дълго с тях. За това се наложи и като излизаме за по-дълго от къщи пак да слагам еднократна. И така, оттогава до сега сме на смесено ползване, като в момента вече рядко ползвам многократните, тъй като вкъщи вече сме с гащички.

Многократните пелени, както споменах са по-дебели от еднократните и съответно нормално е през лятото да им е по-топло на децата с тях, поне аз така си мисля, бебка не можа да си каже ?. Но при нас така се случиха нещата, че точно по това време въведохме еднократните за излизанията, а вкъщи е хладно и нямаше проблем. Друг недостатък, който се сещам е, че трябва по-често да се сменят, все пак дупето е по-мокро, отколкото в еднократна пелена.

И последно, тъй като при поръчката взех половината в един цвят, другата половина в друг, и единият цвят бяха модел от предходна година, след около година и нещо ползване и една моя грешка да ги пусна на много силна центруфуга 2-3 пъти, се случи така, че на тези от предишната година леко им се отлепи нещо като найлонче от непромокаемия слой. Все още са употребяеми, но за разлика от другия цвят, тези не са вече в най-добрата си форма.

Това е по въпроса от мен, сигурно съм пропуснала нещо, а ако някой иска да знае марката и годината на модела на пелените, които избрах, нека ми пише на arane@abv.bg.

Източник и снимки: http://taralianka.wordpress.com/

Автор: Татяна Тончева

Сподели :

Прочети още