• вторник , 23 януари 2018

Обществена биоградина “Витоша”

На 19 септември 2014 г. от 10.20 ч. официално ще бъде открита първата в София и страната биоградина в обществена полза, създадена върху земя общинска собственост. Биоградина “Витоша” се реализира по инициатива на граждани от района и цяла София. “Започнахме като на шега през 2013 г., когато благодарение на програма “Зелена София” на Столична община успяхме да направим първоначално облагородяване на пространството със засаждане на дървета, храсти и цветя. Проявеният от живеещите наоколо хора интерес и ентусиазъм ни вдъхнови да разработим нов проект, който бе оценен като много перспективен от програма “Мтел еко грант”, казва един от инициаторите на проекта, Петър Вълчовски.

Mandala i bilkova spirala v biogradina Vitosha

Целта на ентусиастите е да превърнат изоставена квартална зелена зона, досега бунище за строителни отпадъци, в остров на биоразнообразието и пространство за градско градинарство. В летния сезон те вече изградиха билкова спирала и повдигната леха с формата на мандала, където в изобилие съжителстват различни сортове билки, подправки, цветя и зеленчуци. Следващият етап включва засаждането на плодни дръвчета. Всички елементи в градината се комбинират по начин, позволяващ им да изпълняват различни функции, да се защитават взаимно от вредители и да си помагат. Тъй като в природата устойчивостта на естествените екосистеми зависи от наличието на различни насекоми и птици, групата изгражда и два “хотела за полезни насекоми” с помощта на живеещи в квартала деца и техните родители. Поставен е и компостер за оползотворяване на растителните остатъци.

Slanchogledi v biogradina Vitosha

“Всичко, което правим в градината, се базира на прости, но позабравени от днешния градски човек принципи, които нашите баби и дядовци са следвали”, допълва Наташа Маринова, също част от гражданската група. Прилагат и някои нови принципи на т.нар. “пермакултура” като например изграждането на повдигнати лехи, в които не е необходимо да се копае, а нуждата от поливане е сведена до минимум.

Според участниците в инициативата освен образователните и екологичните ползи, най-важното в този процес е осезаемият ефект върху местната общност, която чрез общуването си в грижа за споделеното начинание се превръща в сплотен организъм. Хората развиват чувствителност към средата, в която живеят, както и активно желание да допринасят за нейното разкрасяване. Групата вярва, че следващ необходим етап е Столична община да подкрепи създаването на подобни градини и на други подходящи места в столицата.

Точно местоположение на градината: ул. “Проф. Георги Златарски” 16 + карта. За повече информация: http://gradinazlatarski.org/

Източник и снимки: Обществена биоградина “Витоша”

Сподели :

Прочети още