• понеделник , 26 февруари 2018

Нов закон за “зелени” покриви във Франция

Преди две седмици във Франция бе приет нов закон, според който при всички нови бизнес сгради покривът трябва поне частично да е покрит със зеленина или соларни панели. Макар че представлява компромис с исканията на еколозите абсолютно всички новопостроени сгради да имат покриви изцяло покрити със зеленина, законът е една добра стъпка в правилната посока. Той ще насърчи използването на слънчевата енергия във Франция, където в момента едва един процент от използваната електроенергия е произведена от соларни панели. За сравнение мощността на инсталираните фотоволтаици в страната е 1 гигават, докато в Германия е 40 гигавата.

слънчеви панели

Вместо със соларни панели, покривите ще може да са покрити и със зеленина, което също носи своите ползи. От една страна това помага за топлоизолацията на сградата и намалява разходите за охлаждане през лятото и отопление през зимата. От друга страна покривите, върху които има растения помагат за намаляването на т.нар. ефект на тропическия остров, типичен за много големи градове през лятото. Той се изразява в повишаване на температурите около сградите в следствие на отделяния от климатиците горещ въздух, което от своя страна води до още по-голяма необходимост от охлаждане и още повече горещ въздух, който се отделя навън. Други ползи на „зелените” покриви са, че те може  да служат като място за почивка и отмора на работещите в сградата служители, да осигурят нови местообитания за различни видове насекоми или птици, както и да допринесат за намаляване на количеството дъждовни води, които се оттичат в канализацията.

С приемането на този закон Франция дава един добър пример и остава да се надяваме, че скоро и други държави ще го последват и надградят.

Сподели :

Прочети още