• сряда , 21 март 2018

Никога не спирай да търсиш… себе си!

Стефи Божилова

Интервю на Божана Михайлова със Стефи Божилова, публикувано в Априлския брой на списание “Органично”

Здравейте, Стефи! Надявам се, че може да Ви говоря на ти. След всичко, което проче-тох за Вас, имам чувството не, че Ви познавам, а че Ви разбирам.

Органично е списание с много тясно ориентирана читателска аудитория. Това са интелигентни хора, които се интересуват от начина си на живот като цяло и правят всич-ко възможно, за да живеят здравословно и разбиращо – природата, хората и въобще света, в който живеем. За всички нас ще е интересно да се докоснем до твоя личен свят, а ти може да ни разходиш в него там, където пожелаеш.

Разкажи ни малко за себе си. С какво се занимаваш? Как преминава ежедневието ти?

Здравейте и благодаря за поканата да ви гостувам! :-)
Занимавам се с много неща и се опитвам да съчетавам всичките интереси в живота си, което го прави доста зает и интересен. Преподавам Йога, отделно съм психолог и се занимавам с консултиране, хипнотера-пия и регресия. Работя с клиенти всеки ден. Отскоро започнах да правя и Тайландски масаж, а здравослов-ното хранене и изобщо природосъобраз-ния начин на живот ми е тема от много много години и организирам семинари и изнасям лекции. Смятам да се занимавам и с други неща занапред – астрология, life couching, Аюрведа, в момента карам курсове по тези неща и чета много литература.

Смяташ ли, че всеки човек би трябвало да се зинамава с йога? Какво е необходимо да имаш, за да се обърнеш към това древно учение?

Изобщо не смятам, че е нужно всеки един човек да се занимава с Йога. Йога, както и много други учения и философии, е просто един от пътищата, които водят към осъзнаване, огъвкавяване на ума и тялото, вътрешна хармония и чистота. Хубаво е човек винаги да прави нещо за себе си и да търси начини за личностно развитие, да изпробва и експериментира с различни техники. Да открие кой метод е в най-голям синхрон с вътрешната му същност и да се потопи в него. Ако в някакъв момент усети, че това не му носи развитие вече – да изследва и да се потопи в друго нещо. Никога да не спира да търси! Аз съм изпробвала и продължавам да изпробвам много неща, Йога просто ми пасна идеално и още като започнах преди 10 години, знаех, че с това ще се занимавам цял живот. Но това не значи, че няма да се занимавам и с други неща. Не искам никога да бъда „кон с капаци“!

Според мен си зависи от типа характер и от типа енергичност на даден човек дали ще му пасне един вътрешно ориентиран и бавен метод като Йога, който изисква търпение, воля и постоянство всеки ден, месец след месец и година след година, или ще се ориентира към нещо по-енергично, динамично, раздвижено.

Пътуваш много, виждаш много, но като че ли най-ценното ми се струва за теб е това, което успяваш да съхраниш след всяко едно пътуване… На какво те учи различният свят?

Пътуванията, срещите с различното, новото и непознатото ме учат на толерантност, на разбиране, на търпение към различията на всеки един човек. Разширява кръгозора ми и всеки път ми открива една нова, неподозирана част от света и от мисленето на хората. Човек става някак смирен и автоматично от него започват да отпадат всички предразсъдъци и ограничаващи модели на мислене. Колкото повече виждаш и колкото повече научаваш за този така пъстроцветен наш свят, толкова повече разбираш колко е многообразно всичко и колко много още имаш да учиш и да разбираш… А колко уникални и различни хора срещаш, когато започнеш да пътуваш – на това направо може да се посвети цяла книга!

Хората са много затворени в себе си и като че ли предпазливи в общуванията си. Ти срещаш различни хора по време на пътуванията си и в работата си, които безспорно оказват влияние върху живота ти. Съумяваш ли винаги да допуснеш само положителните личности до себе си? Как се оттърсваш от нежелано влияние?

Според мен няма как човек да допуска само положителните личности и преживявания и да се изолира от негативните. Или поне аз не съм успяла да усвоя тази избирателна пропускливост. Сърцето ми или е отворено за всичко и всички, или е затворено, уплашено и предпазващо се. Аз съм избрала първото, защото това ми дава и ме учи на много. Има и негативни срещи, има и негативни преживявания, има и негативни мнения. Опитвам се да не приемам нищо лично и да се уча от тези неща, да ставам по-търпелива и по-центрирана в себе си. Защото, когато човек знае кой е, защо е тук, какво иска от живота, какви са целите и вярванията му, тогава външните фактори могат само да го учат и обогатяват, но не могат да го разстройват, сриват, отклоняват от Пътя му. И когато човек е уверен в себе си, той винаги може съзнателно да избере да си тръгне от дадена ситуация, която не му носи нищо добро и не му помага да се развива.

Ти си вегетарианка и стриктно спазваш принципа Ахимса, който не позволява да се нарянават животните по никакъв начин. За вегетарианството не е проблем, но как се справяш с останалото? Едва ли всичките ти близки защитават твоите идеи, а светът около нас е изпълнен с насилие върху животните?

Аз се грижа да прилагам този принцип в своя начин на живот и съм оставила свободата на останалите да правят това, което смятат за редно. Отдавна спрях да вярвам, че можеш да промениш хората, ако им се караш или спориш с тях, ако се опитваш да им вменяваш своя начин на мислене. Всеки си има глава на раменете и всеки прави определени избори, за които после си плаща. Парадоксалното е, че хората се променят под влияние на личния пример. И през годините много мои приятели, роднини и хора, които дори не познавам добре, се обърнаха към този начин на живот по някакъв начин повлияни от това как аз живея, как изглеждам, каква енергия нося и какво споделям с останалите. Хората виждат, че можеш да си „нормален” и да се вписваш в това общество дори ако живееш по този начин. Да промениш сам себе си, е съвсем достатъчно за този свят. Ако всеки се опитва да бъде най-доброто, на което е способен, и да дава максималното всеки ден, то и светът постепенно ще се промени изцяло.

Темата за здравословното хранене е от основните за нашите читатели. Как организираш ти целесъобразното хранене лично за теб самата? Откъде се сдобиваш с чиста храна? Какво готвиш? Кои са любимите ти ястия?

Опитвам се да избирам чиста, естествена и природна храна, като гледам да не се фанатизирам излишно. Разбира се, че в плодовете и зеленчуците на пазара има и някакви нитрати, но колко химия има в готвените и купешки храни, които ядем всеки ден?

Поръчвам си продукти от сайта www.hrankoop.com, когато има налична домашно отгледана продукция. Имам приятели, които отглеждат градини и взимам и от тях. Зимата никога не се лишават от зеленчуци и плодове и не спирам да ям салати, взимам био домати, краставици, маруля, спанак, когато има в наличност. Накисвам зеленчуците във вода за една нощ, ако знам, че на другия ден ще правя салата. Консумирам много кълнове. Обаче ми се иска да кажа, че прекалено много в нашето материалистично, изцяло центрирано в Ума, общество се отдава значение и се фокусира изцяло върху количество мазнини, въглехидрати, протеини, ензими, нитрати, Гликемичен Индекс и прочие. Пропуска се изцяло истината за Праната – жизнената енергия, за финните тела, за това, че има и друг източник на енергия и живот освен храната. Че има и други нива, освен био-химичното… И че няма друг продукт с повече прана от суровата храна, така че дори в дадени зеленчуци да има нитрати, то ядейки една богата сурова салата с кълнове, ние приемаме огромно количество енергия, която ни прави по-живи, по-енергични и с по-будно съзнание.

Когато се храня, а не правя някое прочистване, както в момента, любими ястия са ми салати, всякакви картофки, яхнии с нахут, грах, леща, хумус, пица, обичам много сладки неща – торти, бонбони, кексове, мусове – като гледам аз да си ги приготвям вкъщи с неживотински продукти.

А имаш ли някакви хитрини в дома? Прехвърлила ли си екологичния начин на живот и в дома си?

Честно казано не толкова, колкото ми се иска. Някак си се разпилявам и нямам време да приложа всичко, но постепенно ще вкарвам и в дома си този начин на живот, като съм си наумила да направя един препарат за миене на подове и съдове, който е изцяло органик от кори на цитрусови плодове. Приятели го направиха и казаха, че е чудесен. Искам все по-малко химия да ползваме вкъщи.

Темата на настоящия ни брой е за пролетното прочистване. Какъв съвет би дала на читателите ни за почистване на душата и ума?

Бих казала, че има два начина за прочистване – отвътре навън и отвън навътре. Като е добре двата да вървят заедно в синхрон. Как? Повече усмивки, хубави емоции, фокусиране върху положителното, а не негативното в живота, повече ежедневна медитация, техники за трениране на ума, релаксация + физически упражнения и движение всеки ден като йога, стречинг, тичане, плуване, разходки в планината. В комбинация с по-лека и много сурова храна като плодове, зеленчуци, кълнове и сурови ядки и семена и поне един ден в седмицата да оставяме организма си да почива от храненето и да му даваме само прясно изстискани сокове, билкови чайове и много вода. По желание може да останем на такъв разтоварителен режим и повече време – 3 дена, 1 седмица, 2 седмици. Ще се почувстваме прекрасно! Тялото ни е съвършена система и за да се самоизлекува и да влезе във форма, единственото, което трябва да направим, е да спрем да му пречим и да го претоварваме излишно с тежка, мазна храна, лоши мисли и негативни емоции.

Благодаря ти за откровеността! Пожелавам ти да не спираш да търсиш истината и да имаш сили да я предаваш на все повече хора!

Благодаря ти! Желая много успехи на списанието и на всеки един от неговия екип – една прекрасна пролет и шуро цветно лято! :-)

Сподели :

Прочети още