• понеделник , 26 февруари 2018

Недостиг на хранителни вещества при веганството

Вегетарианството осигурява на организма храни, богати на полезни вещества и с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Проучване на AmericanJournalofClinicalNutrition, проведено през 2009г. показва, че веганството може значително да намали сърдечносъдовите болести и да помогне при високо кръвно налягане. Но в сравнение с вегетарианците, веганите избягват всички продукти от животински произход, включително яйца и млечни продукти, което означава, че в организма им може да се появи недостиг на някои хранителни вещества, който трябва да бъде компенсиран чрез хранителни добавки или   чрез по-богато меню.

veggies

Рисковете при веганството са малко на брой и рядко срещани, а ползите многократно ги надминават. Ще разгледаме петте най-често срещани недостига на хранителни вещества при веганите, както и начини да се справим с тях.

Недостиг на витамин А

Макар витамин А да се среща само в животинските продукти, съществуват някои съединения, като например бета кератин, които организмът ни може да преобразува в този витамин. Важно е да получавате достатъчно витамин А, заради ролята, която играе за поддържането на добро зрение, здрава имунна система и растеж на клетките. Веганите могат да си набавят витамин А като консумират повече зеленчуци, богати на бета кератин.

Недостиг на витамин В12

Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия или увреждане на мозъка и нервната система или усложнения на бременността. За веганите понякога единственият източник на В12 са хранителните добавки.

Недостиг на калций

Много вегани приемат между 400 и 600мг калций на ден, а препоръчителната дневна доза е 1000мг. Препоръките да се пие повече прясно мляко, за да се увеличи приемът на калций вече са остарели, затова е важно да включите в менюто си разнообразни храни, богати на калций, като например зеленолистни зеленчуци – кейл, спанак и др.

Недостиг на витамин D3

Витамин D, който е необходим, за да може организмът ни да усвои приетия калций, е особено важен за превенцията на остеопороза. Повечето вегани не приемат достатъчно витамин D чрез храната, затова приемането на добавки с витамин D3 е изключително важно за здравето на костите.

Недостиг на йод

Здравата щитовидна жлеза се нуждае от йод и недостигът му може да доведе до нарушение на метаболитните процеси в организма. Тъй като тялото ни не може само да произвежда йод, е важно да си го набавяме чрез храната или чрез хранителни добавки. Веганите могат да страдат от недостиг на йод тъй като в растенията той се съдържа само в монимални количества.

Хранителните добавки като витамин D3 и йод могат само да подобрят качеството на хранителния ви режим. Веганството е един от най-здравословните начини на хранене, но само ако набавя на организма всички необходими витамини и минерали.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка:

Сподели :

Прочети още