• понеделник , 22 януари 2018

Направи си сам: самонапояваща се леха

„Когато животът ти поднася лимони, сподели ги със съседите си”, казват създателите на проекта „Храната е безплатна”, гражданска организация от Остин, Тексас. Проектът им няма за цел споделянето на лошия късмет, а привличането на местната общност към идеята за безплатна, домашно отгледана свежа храна.

Всичко започва от една зеленчукова градина, която собствениците слагат табела, че храната е безплатна и всеки може да си набере каквото иска. Дават и свои контакти за онези, които проявяват интерес и искат да научат повече за това как лесно могат и сами да си отглеждат храна. Тайната на проекта се състои в повдигнати лехи, които сами се напояват и както казват инициаторите „представят на хората един много лесен начин да отглеждат екологично чиста храна с много малко усилия”. Проектът стартира през януари 2012 и само за ти месеца голяма част от хората в квартала превръщат дворовете си в зеленчукови градини. Но нещата не спират до тук, идеята се разпространява из целия град, а скоро и из цялата държава.

градина

Как да си направим повдигната леха, която се напоява сама

Създателите на проекта са осъзнали, че това, което пречи на повечето хора сами да отглеждат част от храната си, са свързаните с това разходи и най-вече времето, което трябва да отделят за грижи за градината. Решението, което предлагат е лесна за изграждане повдигната леха, направена почти изцяло от рециклирани материали. А най-хубавото е, че тя се нуждае от напояване само веднъж на 2-4 седмици, което не само намалява времето, което трябва да отделяте за грижи за нея, но и количеството на използваната вода. Друга полза е, че не е необходимо да инвестирате в скъпи материали или система за капково напояване. Лехата е изградена изцяло от стари дървени палети, стари PVC тръби, натрошено стъкло, стари плакати от билборди, мушама или друга непромокаема покривка, груб конопен плат и пръст. Изграждането на лехата отнема само около 30 минути.

Повече информация можете да получите на страницата на Проекта „Храната е безплатна”, а в Youtube можете да видите видео, обясняващо как сами да си направите такава леха.

Както отбелязва Бъкминстър Фулър „Няма как да промениш нещата, като се бориш със съществуващата реалност. За да промениш нещо, трябва да създадеш нов модел, който прави стария ненужен.” Предвид промените в климата, нещо в подхода ни към земеделието трябва да се промени. Не можем да си позволим лукса да мислим, че ще можем да продължаваме с настоящите си практики и в бъдеще и да пилеем водните си ресурси. Чрез дребни, местни и устойчиви на суша инициативи за отглеждане на земеделски продукти, всеки един от нас може да помогне за намаляване на потреблението на вода и на замърсяването, както и да спести средства и да допринесе за сплотяването на местната общност.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още