• вторник , 23 януари 2018

Можем да спрем биоментетата

избор на биопродукти

След интервюто с Анна Карова, изпълнителен директор на “Кю Сертификейшън АД”, която коментира, че само потребителските сигнали могат да спрат надмощието на био ментетата у нас, ние продължихме проверката кой и как осъществява контрол върху означаването на продуктите като “био”, “органичен” или “еко”.

Установихме, че

Официалният контрол върху употребата на надписи и знаци за биологичен продукт се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по Закона за храните в съответствие с изискванията на

Регламент (ЕО) № 834/2007 на съвета;

Наредба № 22 за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото оъначаване взрху тях и

Наредба № 35 за биологичното отглеждане на животни и биологично производство на животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях

Факт е, че на пазара преобладават фалшиви продукти с надписи и знаци за био, които ни подвеждат, че са произведени от безвредни за здравето суровини, посредством безвредни технологии и в екологични райони. Те са в пряко нарушение на чл. 25 ал. 3 от Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който гласи:

“Забранява се означаването като “биологичен”, “екологичен”, “органичен”, “био” и “еко”, включително на чужди езици, и поставянето на знака за биологично земеделие на земеделски продукт или храна, които не са биологично произведени.”

Съгласно чл.65 ал. 1 и 2 на същия закон, производителите и търговците, които нарушават чл. 25 като предлагат фалшиви био продукти подлежат на санкции в размер до 10.000 лв за първо нарушение, а при повторно – до 20.000лв.

От друга страна, био ментетата се предлагат на спекулативно високи цени, които не обосновават претендирания етикет за здравословен и висококачествен биологичен продукт.

Трето – такива стоки злепоставят правилното разбиране на потребителите за био продукт, спекулират с обективността на биосертифициращите организации, с коректността на био производителите и търговците. Свидетели сме как био ментета буквално подливат вода на сертифициарните био продукти и насaждат все по-масова заблуда сред обществото за достоверността им.

За да се променят нещата, контролиращите органи са категорични, че решаваща роля могат да изиграят само потребителите. Същото коментира и регионалния директор на БАБХ – Пловдив, д-р Светозар Василев:

“Разчитаме основно на потребителските сигнали за да идентифицираме фалшивите био храни на пазара.”

Потребителската активност до момента, обаче, е изключително слаба. Това се дължи от една страна на незнанието на хората, че такива фалшиви стоки подлежат на санкции и че има контролен орган, който да осъществява тази дейност. От друга страна е недоверието, че по тези сигнали се реагира.

Нека да напомним, че всеки продукт с означението „биологичен”, “органичен” и пр. трябва да бъде произведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от организация, която отговаря на строго определени нормативни изисквания. Вижте утвърдените БИО ЗНАЦИ ЗА ХРАНИ. Освен означението биологичен, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган.

Може да подадете сигнал в БАБХ за фалшив хранителен продукт с неправомерно поставен био знак или надпис “биологичен”, “екологичен”, “органичен”, “био”, “еко” или „от екологично чист район”, включително на чужди езици като използвате следните начини:

телефон на потребителя 0700 122 99

онлайн сигнал www.babh.government.bg/bg/signal.html

РЕГИОНАЛНИ ЗВЕНА НА БАБХ

Информацията, която се изисква е име на продукта, марка, производител и данни за търговския обект, в който се продава (име на магазина и търговската фирма по възможност удостоверени с касова бележка).

Важни линкове:

ЗАКОН ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОБЩИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПАЗАРИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

НАРЕДБА № 22 ОТ 4 ЮЛИ 2001 Г. ЗА БИОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА РАСТЕНИЯ, РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ ОТ РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД И НЕГОВОТО ОЗНАЧАВАНЕ ВЪРХУ ТЯХ

Наредба № 35 от 30.08.2001 г. за биологичното отглеждане на животни и биологично производство на животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА

РЕГЛАМЕНТ(ЕО) № 889/2008 НА КОМИСИЯТА

РЕГЛАМЕНТ(ЕО) № 1254/2008 НА КОМИСИЯТА

РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 271/2010 НА КОМИСИЯТА

Сподели :

Прочети още