• четвъртък , 22 февруари 2018

Мода и етика: текст за съвместимост

Мода и етика

Днес знаем много за вредните храни, за замърсяването на околната среда и промените в климата. Решени да помогнем на планетата, се научихме на екопрактики, храним се здравословно, обръщаме се с уважение към ръчно направените и с грижа за природата продукти.

Но каква част от нас, влизайки в пробната на любимия магазин, се замисля за условията, при които е произведена дадена дреха. Защото модата е бизнес за милиарди, а за да се реализират подобни печалби, някои от най-известните световни марки си позволиха да погазват етични норми, човешки права и да застрашават цели екосистеми. Може би сте чули шума, който вдигна Сената на САЩ при разследване през 2000-та година, установило, че ръководството на „GAP“, заради съкращаване на разходи по производството, наема предимно много млади жени в своите фабрики в Китай. Те били принудени да работят при ужасяващи условия, имало няколко самоубийства на изтощени служителки, а забременелите от тях били принудени да направят аборт. Лавината от разкрития на подобни случаи в страни от Азия и Африка поставя ребром въпроса за съвременните роби. Зад почти всеки долар печалба на модния бизнес стои един човек, принуден да работи при нечовешки условия. Често това са невръстни деца. Не са малко и случаите, при които развиващите се страни се оказват с разрушена природа, защото осигуряващата препитание на хиляди хора модна корпорация поддържа силно замърсяващо производство, забранено в белите държави.

За да бъдем честни докрай, трябва да обърнем внимание и на дрехите си, както и на храната си. Вече знаем, че бизнесът и правителствата си затварят очите за някои неща в името на парите и затова е необходимо единствено да пренасочим парите си за дрехи към тези марки, които открито застават на етични позиции и гарантират произхода на своите облекла. По света вече се правят специализирани изложения за етична мода и осигуряване на равен достъп до пазари на еко модни производители от Азия и Африка. Има и немалко организации или групи хора, които се грижат за популяризирането на подобни производители и се опитват да насочат вниманието на обществото към тези горещи въпроси.

Какво означава етична мода и защо въобще обръщаме внимание на този въпрос?

В речника пише, че когато дефинираме нещо като етично, го определяме като морално правилно или морално допустимо. Същото е и в модата. Марките, които се определят като етични, организират своя дизайн и производство на дрехи, като наблягат на ползите за хората и обществата, а в същото време минимизират неблагоприятното влияние върху природата. Често фирмите производителки на облекла се организират в групи като Ethical Fashion Forum – глобална платформа за устойчива мода. Създадена през 2009 година, ролята на тази организация се оценява високо, защотопосредничи между бизнеса и малки производители и поставя наболелите етични въпроси в центъра на общественото внимание. Въвежда критерии, по които дадена фирма или група хора могат да се определят като етични модни производители и да имат равен достъп до пазари. Трите основни акцента са развитието и стабилността на хората в района, където се произвежда, намаляване на бедността в тези райони, обръщане на сериозно внимание върху околната среда.

За да бъдат включени в организацията, модните марки трябва да отговарят на десет условия, сред които да противодействат на бързата, евтина мода и вредните модели на потребление. Да защитават справедливото заплащане, условията на труд и правата на работниците, както и правата на животните. Да подкрепят развитието на устойчив поминък на общността, където се произвежда, да не използват пестициди или токсични вещества при производство, а също и да използват екологично чисти тъкани и компоненти. Пестене на вода, рециклиране , пестеливото използване на енергийни ресурси, също са част от неотменимите условия за определянето на марката като етична.

Може би понятията етична и устойчива мода са нови за вас и все още ги асимилирате, но беше важно да се запознаем с тях, защото дрехите също са консуматорски продукт и то много умело създаван. Чрез лъскавите списания, филмите, телевизията, наградите Оскар дори. Всеки сезон модата вече е различна и за да бъдем в крак, за да ни посрещнат добре по дрехите, ние влагаме немалко средства. Също така и в България, като развиваща се икономика и дом на безчет шивашки фирми, хиляди работници се сблъскват с ненормираното работно време, ниското заплащане и често срещаните вече договори за работа, забраняващи забременяване или погазващи други човешки права.

И за да ни изпратят по ума, може би си струва да насочим усилия към развитие на нашите модни продукти в тази ниша, където гарантирано ще получат радушен прием. Вече са ежегодна практика изложенията за етични модни производители, има и няколко интернет платформи за позициониране и популяризиране на доказано етичен моден бранд. Една от възможностите е нашата малка общност, която гарантирано произвежда ръчно направени или екотъкани, дрехи и аксесоари, да се включи в инициативите за равен достъп до пазари или движения като Fair Trade Fashion.

Усилията на тези движения и организации вече са видими от всички. Не само, че доста нелицеприятни факти от кухнята на модната индустрия намериха широк отзвук, но те имат и реален принос за развитието на малки общности от слаборазвити страни или силно консуматорски общества да намерят своето място под слънцето. Именно чрез тях “Johari”, кенийско лайфстайл списание,промотира и спомага производители на дрехи и аксесоари от страната. А фирми като „Coboclo“ от Бразилия, „Kameleon Rose“ от Мадагаскар, „Serendipity Organics“от Дания и „GR Nature“ от Литва бяха част от изложението „Ethical Fashion Show Berlin“ през януари тази година. Не са малко и отделните хора – блогъри, дизайнери, журналисти и бизнесмени, които разказват истинските истории, стоящи зад дрехите ни. Приказката на Кахиндо Матеене, която произвежда в Конго и намира пазари в Чикаго, Лондон и Южна Африка. Или мисията на Indigenous, които подкрепят занаятчиите от най-бедните райони на Южна Америка. Може би ни се струват твърде далечни и госпожа Матеене, и занаятчиите – хора от съвсем различна култура и живеещи на хиляди километри от нас.

Но често оплаквайки се от ужасното състояние в нашата страна, не е зле да четем и такива истории. Тези хора са принудени да оцелеят в неравна конкуренция, но успяват именно залагайки на етичното, човешкото, опазващото и моралното.

А що се отнася до нас, отделните хора, не бива да забравяме, че ние имаме най-силното оръжие и с него сме способни да променим света. Оръжието е в наши ръце или по-точно в нашето портмоне. Следващия път, когато сте в пробната, обърнете внимание на дрехата, която ще купите. Изберете марка, която е етична, не замърсява околната среда, не убива животни и не използва детски труд. Така ще изритаме неетичните модни компании извън борда, лишавайки ги от най-важното за тях – парите.

Автор: Ели Ангелова

Сподели :

Прочети още