• четвъртък , 22 февруари 2018

Менструалните чашки – една еко-алтернатива

Всяка година жените по света използват и изхвърлят милиони дамски превръзки, които се трупат в депата за отпадъци и замърсяват околната среда. Но алтернатива има – менструални чашки или дамски превръзки за многократна употреба. За съжаление те все още са слабо популярни, а дори и някои дами да са чували за тях, вероятно идеята не им се струва особено привлекателна. За да разсее всякакви съмнения относно тези продукти, Елица Керефейска споделя за Органично своя опит с използването им.

Видях за първи път менструалните чашки в интернет преди години. Първата ми реакция, както и на много други хора, беше „и това ли са измислили вече“. Стори ми се странно, смешно, но после реших, че трябва да науча повече. След като се запознах реших, че мога да пробвам. А и отзивите като цяло бяха добри, хората твърдяха, че вършат работа. Преди това използвах тампони, но имах чувството, че изразходвам твърде голямо количество и понякога ми се налагаше да ги сменям ненужно често, което си беше един допълнителен разход. Така че за мен лично един от основните мотиви беше икономически. Менструалната чашка е за многократна употреба,  а една чашка се използва буквално в продължение на години.

01 - ladycup & bag - transparent-1200x900

 

Поръчах си чашка от интернет, защото тук нямаше друга възможност от къде да се купи. Чашката пристигна, аз през това време четях как се сгъва, как се поставя, как се изважда. Въпреки че си бях поръчала малък размер чашката все пак изглеждаше малко стряскащо в началото, защото е по-голяма от тампон. Чудех се как е възможно това нещо да не се усеща. Все пак успях да се справя някак с поставянето и се усещаше само дръжката. Тя може да се скъсява до желаната дължина и след като рязах няколко пъти от нея достигнах до това да не я усещам изобщо. Усещах чашката вътре точно колкото и тампон – никак. За разлика от тампона нямаше и висящ конец.

В началото ми отне известно време да свикна с всичко и да го правя правилно, но това е нормално. След като свикнах да поставям и изваждам чашката го правя вече за секунди, без да се замислям. Често ми се случва ако изляза да почна да се чудя дали съм си сложила чашката след като я извадих да я измия. А тя изобщо не се усеща и няма как да разбера освен ако не отида до тоалетната, което обикновено не мога да направя веднага. И все пак досега не ми се е  случвало да забравя да я сложа.
Оказа се, че менструалните чашки побират по-голямо количество отколкото повечето тампони и превръзки и освен това могат да стоят по-дълго време, трябва да се почистват на 12 часа. Е, за мен това е немислимо в първите дни от цикъла ми, просто не ми е удобно. За сметка на това в следващите дни когато нямам болки наистина мога да сложа чашката сутринта и да забравя за нея през целия ден.
Бързо разбрах, че чашката няма как да се изгуби или да не може да се извади. Все пак единствения отвор във вагината е цервикса, през който е невъзможно да мине нещо с размерите на менструална чашка. И с изваждането нямах проблеми. Най-важно е да си спокоен, а избутването с мускули помага винаги.

1

Много жени, когато открият чашката, решават да пробват и превръзки от плат. Аз лично дълго време ги избягвах. Мислех си, че нямам време да се занимавам да ги пера. Ползвах обаче солидно количество ежедневни превръзки заедно с чашката и си мислех, какво толкова, само ежедневни са, от обикновените рядко слагах. Напоследък ми попаднаха няколко сайта с превръзки от плат и когато видях колко много и красиви десени предлагат не издържах на изкушението. А изборът е огромен наистина. Повечето хора ги правят ръчно и имат малки бизнеси с магазини в Etsy. Поръчах си две като за начало, исках само да пробвам, защото наистина не бях убедена, че са за мен. Пробвах ги и… толкова ми харесаха, че ги прах на ръка, за да мога да ги използвам до края на цикъла ми. Въпреки че нямах сериозни оплаквания от ежедневните превръзки усетих видима разлика, вече нямаше никакво неприятно усещане, сърбеж не се усещаше никога, за спарване разбира се и дума не може да става. Установих също, че прането не ми тежи и определено си заслужава. Аз всъщност само ги изплаквам след употреба, колкото да не остават петна, което става буквално за 1-2 минути. След това ги пускам в пералнята.

Много съм щастлива, че благодарение и на превръзките вече няколко месеца не съм изхвърляла никакъв боклук по време на месечния ми цикъл. Вече няма неприятна миризма, а и никакви други неприятни усещания.

Истината е, че чашките имат много предимства и всеки може да открие своето. Аз започнах с това, че исках да спестя пари, продължих да я ползвам защото се оказа по-удобна, а сега се радвам, че съм намалила количеството отпадъци. Чашките могат да се използват при всякакви видове активност – спорт, плуване, пътуване. И не на последно място безопасни са за здравето. Мога да го твърдя със сигурност след няколко години употреба. Чашките не абсорбират течност, поради което не променят бактериалния баланс на вагината и това ги прави напълно здравословни. Не могат да се използват единствено веднага след раждане.

Автор и снимки: Елица Керефейска,  www.lila.bg

Автор: Елица Керефейска

Сподели :

Прочети още