• понеделник , 26 февруари 2018

Масло от бреза против артрит

брезаОсвен традиционните етерични масла, които познаваме и обичаме, има и други, които се използват по-рядко, но имат специфични лечебни свойства. Едни от най-полезните етерични масла, са тези, които облекчават болките в ставите и мускулите, а най-добре с това се справя маслото от бреза. То е особено ефективно при артрит, облекчава болките в ставите и мускулните спазми.

Маслото от бреза се извлича от кората на дървото BetulaLenta. Това, което го прави специално е, че чистото етерично масло от бреза съдържа салицилова киселина и метил салицилат, които имат свойства, подобни на кортизона, и намаляват болките в мускулите, костите и ставите, а освен това са известни и с гермицидното и бактерицидното си действие.

Етеричното масло от бреза действа антиспазмолитично, противовъзпалително, антисептично, кръвоспиращо и дезинфекциращо, но най-много помага в борбата срещу болките в мускулите и ставите. То се пропоръчва за облекчаване на болката при артрит, тендонит, подагра и остри мускулни спазми.

Чистото, неразредено масло се намира трудно, но не е много скъпо. Подходящо е да се използва в комбинация с масло от здравец и лимонена трева. Към тях може да се прибави малко кокосово масло и сместта да се използва като рол-он за мазане или пък да се приготви мехлем.

Рол-он

Съставки: по шест капки масло от бреза, здравец и лимонена трева. Смесете ги в ролон (с обем около 5мл) и допълнете бутилката с разтопено кокосово масло.

Балсам

Съставки: по 30 капки масло от бреза, здравец и лимонена трева. Смесете ги в бурканче с обем около 30 мл, добавете базов мехлем и разбъркайте с клечка за зъби. Мажете се два пъти на ден или по-често, ако е необходимо.

Забележка

Маслото от бреза е силно и ако се използва самостоятелно може да предизвика дразнене на кожата. Освен това маслото от бреза трябва да избягва от хора, страдащи от епилепсия, използващи разредители за кръвта и от бременни жени. Ако приемате разредители за кръвта можете да замените маслото от бреза с допълнително масло от лимонена трева, макар да не е толкова силно, то също облекчава болката, а и не е скъпо.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още