• понеделник , 26 февруари 2018

“Малка градска ферма” – да превърнеш пръстта в “злато”

Когато малкото е ГОЛЯМО: как едно семейство произведе 2700кг храна в задния си двор.

Само на 30 минути от Лос Анджелис в околностите на Пасадена, Калифорния,  процъфтява една малка ферма, разположена между три големи магистрали. През последните десет години семейство Дервис доказва, че дори и невъзможните мечти могат да се превърнат в реалност и с радост споделя опитите и премеждията на своята Градска ферма със света.Използвайки автобиографичните истории за деца на Лаура Ингалс „Малката къща”, те са решили да нарекат своя модел за устойчиво задоволяване на потребностите от храна „Малката градска ферма”.

urban farm

Четири членното семейство отглежда над 350 вида плодове, зеленчуци и подправки на площ 1/10 акра. Миниатюрната ферма е пълна и с пчели, които правят мед, а кокошки и патици снасят яйца и дават своя принос за контрола на вредителите. Други животни също обитават фермата напълно спокойни, защото семейството не консумира месо.

Цялата ферма заема площ от 1/5 акра и включва домът им, плевни и навеси и малък щанд за купувачите. Всяка година фермата произвежда около 2700кг екологично чиста храна.

Като се извади личната консумация на семейството, продажбите възлизат на 20 000 долара годишно. Освен това във фермата се провеждат и различни работилници, които не само подпомагат семейния бюджет но и повишават информираността на местната общност относно екологично чистото земеделие.

Да посееш семената на любовта

Семейство, което израства заедно, остава сплотено. Емоционалните спречквания бързо отшумяват, когато всички са твърде заети, за да са ядосани един на друг. Освен това във фермата винаги има толкова много работа, че не е добра идея да си лягаш гладен или ядосан.

Градските ферми претърпяват истински ренесанс и хиляди проекти никнат като гъби из целия свят; енергията е насочена към една обща цел – храната. Децата и възрастните обичат да се занимават с подобни проекти и нищо не е по-удовлетворяващо от това да отгледаш собствената си храна заедно със своето семейство, приятели или съседи.

В Денвър, Колорадо, Градини за отглеждане на здрави общности, трансформира изоставените градски пространства в най-бедните квартали в процъфтяващи градини. Нивото на престъпността спада, когато в района се случва нещо красиво.

В САЩ броят на дребните ферми и разрешителните за организчно земеделие е впечатляващ. Днес в Америка има над два милиона малки ферми, което представлява 90% от общия брой земеделски производители. Фермерските пазари вече наброяват 9000, а приходите им възлизат на над един милиард долара годишно.

В Австралия фермите произвеждат 93% от консумираната в страната храна, а 60% от продукцията се изнася и помага за изхранването на 40 милиона души по света всеки ден. В Куинсленд земеделските земи заемат 81% от площта на щата, а в Тасмания 24% от земите се иползват за земеделие.

Специалните култури носят високи приходи

Когато разполагате с ограничено пространство, винаги можете да изкарате малко повече пари като отглеждате специални култури. Чесънът например се отглежда много лесно, вирее в бедни почви и при горещ климат, устойчив е на суша и няма вредители, а същевременно е подходяща подправка към много ястия.

В САЩ консумацията е около 136 млн. килограма годишно и със среден добив от 6800кг на акър една дребна ферма, разполагаща с площ от половин акър може да изкарва по 45 000 долара годишно.

Скорошно проучване показва, че 760 семейства в едно село могат да изкарват прилични средства, откглеждайки специални култури на площ от около 3 акра всяко. И наистина голяма част от храните, които консумираме вече идват от по-малки ферми.

Заздравяване на общността чрез сътрудничество

За щастие живеем на единствената планета в слънчевата система, на която виреят растения. В един идеален свят всички ние бихме искали да разчитаме повече на себе си що се отнася до храната, която консумираме. Толкова много се говори за отравянето на световните източници на храна чрез пестициди и ГМО, че все повече семейства решават да си направят собствени градини. Понякога лошите неща водят до нещо хубаво.

Имайки предвид, че само преди 150 години 85% от населението на САЩ се е занимавало с фермерство, модернизацията на света и последвалите здравословни проблеми, дължащи се на консумацията на вредни храни, изглеждат напълно ненужни.

Интернет вече е пълен с ресурси, които биха помогнали на всеки, който не желае повече да бъде жертва на корпоративните земевладелци.

Да създадеш собствена ферма

Университетът Корнел разполага с информация, събирана в продължение на десетилетия, която помага на стартиращите нови ферми да избегнат някои често срещани грешки и да тръгнат по пътя на успеха още от самото начало.

Както при всяко нещо в живота рискове съществуват, но е важно още в началото да си отговорите на някои основни въпроси. Какви са целите ви? Внимателно изберете какви култури ще отглеждате и от какви материали се нуждаете. Отделете време и за проучване на рисковете за околната среда в съответната област.

Винаги започвайте от малкото и растете постепенно. Обработването на земята е предизвикателство, но да виждаш как плодовете на труда ти се материализират пред очите ти, може да бъде и изключително удовлетворяващо.

Тайният живот на растенията

Tайният живот на растенията на Питър Томпкинс и Кристофър Бърд винаги успява да промени възпрятията на читателите и да събуди дълбоко уважение към общия ни дом и разнообразието от различни форми на живот.

Алхимията и силата на живота на тези удивителни организми разкриват, че любовта е в основата на всяко успешно начинание. Растенията, както и хората, реагират на добротата. Сътрудничеството, а не съперничеството, е основната съставка на пълноценния живот.

Каквото и да си говорим малко труд не е навредил на никого. Когато се настроим към вибрациите на планетата, ние живеем истински и берем плодовете на това, което сме посяли. Когато има любов, растенията около нас израстват буйно. И когато се вслушаме в тяхната тишина, единственото нещо, което ще ни кажат, е, че отговорът е в любовта.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Сподели :

Прочети още