• вторник , 23 януари 2018

Коледни ухания

коледни ухания

На какво ухае този празник – на ванилови сладки, печена тиква с канела, портокалови кори или борови клончета? Какъвто и да е аромата на Коледа, ние го помним още от деца. Така е, защото обонянието има изключително силна памет и е достатъчен един лек полъх на даден аромат да ни върне в нашето детство. А именно Коледа е любимия празник на децата – тогава, когато чудесата се превръщат в реалност.

На този така хубав празник си мисля, че трябва повече от всякога да поканим природата удома. Защото не бива да прекъсваме връзката си нея, дори когато навън всичко спи, а цветовете, ароматите и светлината са недостатъчни. Какво по-хубаво от това децата ни да запомнят Коледа с естествените аромати и цветове. Така те от малки ще поддържат връзка с Природата, ще могат да я съхранят и развият през годините. Освен всичко естествените аромати ще окажат психологическо и физиологично въздействие върху нашите деца.

Цитрусовите аромати на портокал, лимон, мандарина, бергамот и лайм повишават концентрацията при децата. Дървесните аромати като бор, ела, хвойна и кедър стимулират творческите умения, а сладките ухания на ванилия и какао внасят много топлина и радост в детските души.

Можете да украсите коледното дръвче и да декорирате вашия дом заедно с децата по най-естествения начин – гирлянди от изкуствени портокалови кори, малки оранжеви топки от мандарини, канела, анасон и карамфил в потпури, шишарки и ванилия върху камината. Не забравяйте да разказвате на вашите деца откъде идват и за какво служат тези екзотични плодове и подправки. А когато ароматите започнат да избледняват, освежете декорациите с комбинации от етерични масла в тон с коледния дух.

Какво по-хубаво от това за едно дете да сътвори със собствените си ръце ухаеща коледна украса, да опознае истинските аромати на природата, да ги почувства и сънува. Безспорно така нашите деца ще помнят Коледа с портокалови весели утринни и сладки ванилови нощи.

Снимка:www.stockfreeimages.com

Автор: Валентина Славова

Сподели :

Прочети още