• понеделник , 22 януари 2018

Как си строим почти безплатно

petya1Не за първи път ви представяме Петя, която живее с годеника си Василий в Сибир, в малкото градче Гуляевка в близост до град Красноярск, където се намира Обетованата Земя – Общината на Виссарион. Повече за нея ще научите ТУК , а сега вижте фоторазказа й как строят с минимални средства и въздействие върху природата:

Реката пролетно време приижда и изхвърля дървета.

Ако са много големи и не може да ги донесе на рамо, Васята ги разрязва както му трябва.

petya2-petya3-Всичко се прави направо на място на брега. Чертае с конец.

petya4-petya5Инструментите, които Вася е взел със себе си

petya6petya7

petya8 Железния нокът е много важен също, с него обръща дъвото. Нокъта Васята сам си го е правил от парченца старо желязо. Ето как работи той.

 

 

 

petya9petya10 понеже ме извика да държа и аз се възползвах да снимам :)

petya11petya12Ето каква хубава вратичка за оградата може да се направи от безплатни клонки. Стълбът е изхвърлен от реката и донесен ръчно. Васята не го отряза, остави го с естествената му форма. Тези орнаменти Васята ги прави с ъглошлайфа, сам си го измисли този способ.

petya13petya14в къщи имам рафче и гардеробче, направени по този начин

petya15petya16Искам да вдъхновя всички, че не е задължително да имате много пари, за да си строите и да бъде оригинално и красиво

petya17petya18началото на строителството на избата

petya20Камъните са от реката. Васята ги прехвърляше един по един през дигата и после с количката до мястото на строежа. 1 човек, ръчно нареждане на камъните, единственото платено нещо са 2,5 чувала с цимент, който изобщо не е скъп.

 

 

 

petya21petya22Един мъж сам се справя с такава работа, докато жената сади в градината. Не е много дълбоко изкопано, защото тук водата е близко. за височина ще има отгоре дъга и ще изглежда като хълмче.

petya23petya24Строителството зае по-малко от месец, при условие, че Васята не строеше по цял ден и всеки ден; ходехме за гъби, ходеше да изкарва някой лев, +дъждовните дни за почивка. Ето как изглежда избата в момента. Васята ми прави каменни лехички за цветя.

petya25А това са:
1. Безплатна табуретка.
2.Безплатна масичка.
3.Безплатна печка, направена от камъни и земя.
4. Безплатен нагревател на вода за пране. (Водата се нагрява от слънцето, просто съм сложила железен леген на слънчево място.)

 

 

petya26petya27Печката, Васята я направи за половин ден. Не се разваля от дъждовете. (Навремето хората са строили къщи, църкви и др. само със земя.) Отпред е използвал стари тухли, защото лежат отдавна, но може и без тях. Такива печки се правят и от глина.

Разказ в снимки: Петя Петрова. Научете още за Петя – ТУК

Автор: Петя Петрова

Сподели :

Прочети още