• четвъртък , 22 февруари 2018

Как работи хранкооп Варна?

csa

Хранкооп Варна – как се събрахме и как работим, какви предизвикателства стоят пред нас

Чрез фейсбук в началото на Юни 2012 г. научихме, че съществува Хранкооп в София и в Пловдив и това ни провокира да се опитаме да създадем такъв и във Варна. Водени от ентусиазма да създадем оранизация, която обединява хора с интереси към здравословното хранене и качествените продукти, няколко съмишленици поставихме началото – координаторът Мартин и производителите Даниел (студенопресовани масла), Ева (здравословен хляб чапати), Ателие за мечти (натурална козметика), Константин и Красимир (органични зеленчуци).

Започнахме чрез създаването на Фейсбук група, таблица за поръчки в Интернет и осъществяване на доставките в биомагазин в центъра на града един път седмично. Искахме да проследим дали ще се наберат потребители, които имат интерес към био продуктите. В края на юни проведохме и среща, на която представихме дейността на Хранкоопа на по-широка група от хора.

Хранкоопът ни няма правна форма, тъй като целта ни е идеалистична, а и евентуално официализиране би довело до необходимост от допълнителна административна работа, счетоводство, лицензиране, разрешителни и т.н. Поради тази причина за момента съществуваме по-скоро виртуално (чрез 2 Фейсбук групи – една отворена за представяне на интересни продукти и Друга затворена за коментари по вътрешно-организационни въпроси между Членове на кооператива) и по-рядко – реално (периодични Организационни срещи на живо и дегустации).

Членството във Фейсбук групите се следи и одобрява от администратори. Всеки нов член получава детайлни инструкции за това как работи Хранкоопа с молба за дискретност. Дегустациите, които организираме, са отворени за всеки, който прояви интерес. Целта ни е с тях да промотираме производителите, членуващи в Хранкооп Варна, тъй като продуктите са специфични и много различни от това, което се продава по магазините, не всеки е готов да рискува. Производителите намираме чрез лични познанства и строг контрол – тестване на продуктите, проучване на мнения, посещения на място. Работим и с доставчици на другите хранкоопи от страната.

Не липсват и спънки от всякакъв характер – на няколко пъти сменяхме пунктовете за доставка (минахме през частен дом, шивашко ателие, био магазин), спорове между производители, дискусии между потребители (дали да има членски внос и колко да е, как да се определя възнаграждението на координатора, къде да доставяме, как да се стимулират доброволците и т.н.), неточни кантари и спорове за това кой колко е получил, ненавременно явяване за получаване на продуктите. Трудно е да се угоди на всички, но се стараем да изслушаме всеки и да намерим компромисно решение.

Най-мащабна определено беше кампанията за доставка на био-леща, която протече на 3 етапа. Разпределихме 800 кг. леща на 90 потребители. Дейно се включиха доброволци за разтегляне, раздаване, превоз, администриране, за което много им благодарим.

Къде сме днес? 140 членове на Фейсбук групата, десетина производители и ядро от двайсетина редовни консуматори, доставки един път седмично в био магазин в центъра на Варна, периодични срещи на съкооператорите. Продуктите, които се предлагат в момента – био плодове и зеленчуци, натурална козметика, суровоядски деликатеси, здравословни чапати, зърнени култури и варива, студенопресовано олио, млечни продукти и домашни пилета, домашни консерви и др. Смело вървим напред, обединени от идеята да осигурим на семействата си качествена храна и да създадем една устойчива организация.

За повече информация за Хранкооп Варна следете сайта им и Facebook страницата им

Снимка на френски фермерски пазар: www.dreamstime.com

Автор: Организаторите на Хранкооп Варна

Сподели :

Прочети още